Četvrtak, 09.12.2010.

08:13

Vozila na solarni pogon u SC-u

Naučni skup povodom svetske energetske i ekološke krize na kojem će biti predstavljeni automobili na električni i solarni pogon biće održan od 15. do 16. decembra u beogradskom "Sava centru".

Izvor: B92

Default images

Želja organizatora manifestacije je da i Srbija krene stopama razvijenih zemalja u rešavanju globalnog problema zagađenja i klimatskih promena, a jedan od načina je, kako kažu, proizvodnja i korišćenje ekoloških vozila.

Na skupu će učestvovati veliki broj naučnika iz zemlje i inostranstva, a tema sastanka biće i povećanje energetske efikasnosti, odnosno smanjenje količine štetnih gasova u vazduhu.

- Pošto se čak jedna trećina štetnih gasova u vazduhu proizvodi u saobraćaju, vozila sa električnim motorom su ekološka budućnost. Takvi automobili idu bukvalno na baterije koje se nakon pređenih nekoliko stotina kilometara zamenjuju na punktovima slično dolivanju goriva na pumpama. Najbitnije da u takvim vozilima ne dolazi do unutrašnjeg sagorevanja i izbacivanja štetnih gasova u atmosferu. Kao jedan od tehnoloških pronalazaka na skupu će biti predstavljen i vodonik generator koji se ugrađuje u vozila na dizel ili benzin i štedi od 10 do 30 odsto goriva. U takvom generatoru jedan litar vode zamenjuje od 10 do 30 litara goriva i smanjuje štetne izduvne gasove - objašnjava Dragoljub Antić, akademik na insitutu “Vinča” i jedan od organizatora naučnog skupa.

Izvor - BlicOnline

Audi: Napajanje solarnom energijom

Od 2011. eko-taksa za nova vozila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: