BMW Driving Experience

Čak i da niste pomišljali da bi vožnja po stazi mogla da bude nešto specijalno, već prvi krug na Salcburgringu u BMW-u 1 M Coupe od vas će stvoriti zavisnika.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

20:59

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Da li ste znali da se u sastavu BMW M divizije nalazi i odeljenje Driving Experience? Nije cilj samo imati brz auto, već je važno naučiti kako se on vozi, ali i koji su limiti automobila.

Baš zbog toga, BMW M divizija širom sveta organizuje treninge na kojima se, ne samo vlasnici BMW automobila već i svi ostali, susreću sa ekstremnim uslovima vožnje na trkačkim stazama.

I to ne samo na klasičnim stazama. Driving Experience se organizuje i na snegu i ledu u zimskoj idili severa Evrope, pa ljubitelji driftovanja mogu maksimalno da uživaju u bezbednim i strogo kontrolisanim uslovima.
Nasuprot tome, oni koji više vole ofroud vožnju mogu da se prijave za treninge u Africi na BMW-ovim terencima.

Naravno, nisu zaboravljeni ni profesionalci koji voze, recimo, blindirane limuzine, pa je za njih organizovana specijalna obuka tokom koje uče kako da iz "sedmice" izvuku maksimalne performanse.

Mislilo se i na neiskusne vozače tako da je u Minhenu moguće pohađati trening bezbedne vožnje na kom se učesnici takođe upoznaju sa limitima automobila i njegovim ponašanjem u određenim kritičnim situacijama, sa simulacijama loših uslova na putu kao što su kiša i led.
Cene ovakvih treninga kreću već od 95 evra, dok vožnja po stazi košta od 1.100 evra pa na više, u zavisnosti od lokacije, automobila i od broja dana koliko trening traje.

U cenu je uključena i teorijska nastava, kao i smeštaj. Inače, koriste se samo automobili koji su namenjeni treningu, a u zavisnosti od vrste treninga voze se bukvalno svi BMW modeli, s tim da su za stazu rezervisani oni sa "M" oznakom.

U Nemačkoj se treninzi voze na najozbiljnijim stazama kao što su Nirburgring i Hokenhajmring, a slična situacija je i u drugim zemljama.
Za novinare je organizovan specijalan događaj sa ciljem da se upoznamo sa ekstremnim voznim karakteristikama nove Serije 1, koja je pokazala da se po genetici i karakteru ne razlikuje od svoje veće braće.

Upriličena nam je ekskluzivna mogućnost da "civilnu" Seriju 1 provozamo do samih limita mogućnosti u takmičarskim uslovima u kojima se voze M modeli – na stazi.

Sa aerodroma u Minhenu pokupio nas je taksi koji nas je odvezao pravo do srca grada, do BMW-ove fabrike. Iznenadili smo se koliko pažnje BMW poklanja PR-u i promociji svojih modela; prošli smo pored ogromne garaže sa stotinama automobila koji služe samo u promotivne svrhe.
U specijalno pripremljenoj hali sa pažljivo odabranim lokalnim osvetljenjem koje je isticalo svaki auto ponaosob, čekalo nas je dvadesetak "jedinica", od 116i do 120d.

Ni osveženje nije bilo ništa manje neobično – čokoladice sa lešnicima, indijskim orasima i suvim višnjama su na sebi imale BMW znak.

Podeljeni su nam automobili, a ruta na GPS uređajima je vodila do Salcburga u Austriji i to lokalnim putevima sa idiličnim pejzažima južne Bavarske.

Zašto baš Salcburg? Tamo je jedna od staza na kojima BMW Driving Experience ekipa sprovodi svoje treninge – Salcburgring.
Pre dolaska na stazu, održan je kratak teorijski deo treninga na kojima nam je ukazano na pravilnu poziciju vozača za volanom.

Instruktori savetuju da se prvo odredi visina sedišta. Odstojanje od nožnih komandi treba da bude takvo da je levo koleno blago savijeno prilikom potpunog pritiskanja kvačila, a volan treba da se drži tako da nema skidanja ruku sa njega čak i pri zaokretu od 180 stepeni!

Dakle, ruke treba da budu na poziciji 9 i 15 časova na satu. Bitna je i visina naslona za glavu čiji vrh mora da bude u ravni sa vrhom glave.

Naravno, važan deo teorijskog dela je i značaj idealne putanje. Što veći radijus kretanja – to veća brzina.

Pri svemu tome je važno da se kroz krivinu prolazi konstantnom brzinom kako bi se izbeglo podupravljanje i preupravljanje, čime bi se dodatno smanjila brzina.
Dolazak na stazu stvara posebno uzbuđenje. Za početak su nam pripremljena tri treninga koja pomažu da se auto bolje "oseti" i da se vozač upozna sa njegovim limitima.

"Jedinice" koje smo dovezli na stazu parkirali smo sa strane, a na stazi su nas čekale tri posebne grupe automobila.

U prvoj su bili samo modeli 120d, druga je bila mešovita sa 120d, 118d i 116i, dok je treća bila najatraktivnija i sastojala se samo od Serije 1 M Coupe. "M" modeli su prethodne generacije s obzirom da se novi još uvek nije pojavio, ali to nam ni malo nije smetalo.
Zagrevanje počinje prvom grupom automobila. Prvi trening je vožnja između čunjeva u kojoj se meri vreme.

Snaga od 184 ks je učinila svoje, pa je većina bila prebrza na način da je isprovocirano veliko podupravljanje a samim tim i gubitak na konačnom vremenu.

Drugi trening je imao cilj da pokaže koliko je Serija 1 bezbedna pri kočenju u krivinama i to pri velikim brzinama. Zadatak vozača je bio da pri 80 km/h naglo pritisne kočnicu i to u najoštrijem delu krivine.

U svakom narednom prolasku brzina je povećavana, sve do 100 km/h, a suština je bila da vozač nauči da ni u jednom trenutku iz vida ne gubi željenu putanju.
Psihološki efekat je takav da ruke u kritičnim situacijama naglog zaustavljanja u krivini usmeravaju volan u pravcu pogleda.

Pomisao da će se auto bezbedno zaustaviti u krivini pri sto na sat je sama po sebi neverovatna, a u praksi izgleda još strašnije.

Zato je vrlo važno da se tako nešto doživi na ličnom iskustvu, čime se eliminiše panika u kritičnoj situaciji. Na licu mesta je izgledalo neverovatno da se auto zaustavio posle samo 35 metara od trenutka potpunog pritiskanja kočnice i to još na vlažnoj podlozi, bez najmanjeg isklizavanja i gubitka putanje.
Treći i do tada najatraktivniji trening bilo je driftovanje i to u modelu 1 M Coupe.

Driftovanje samo po sebi nije bilo cilj, već da se vozači nauče da kontrolišu auto kod koga je izazvano preupravljanje.

Tako nešto nije bio problem. Čunjevi poređani u krug, pokvašena staza i 340 "konja" u BMW-u 1 M sa isključenim MDM (M Dynamic Mode) sistemom. To je BMW-ova sportska verzija ESP-a, sa drugačije podešenim limitima za proklizavanje što omogućava veće uživanje u vožnji.

Malo jače dodavanje gasa u kružnom kretanju neminovno dovodi do proklizavanja zadnjeg dela, što izaziva radost kod vozača ali i posmatrača.

Suština je sa se pritiskanjem kvačila smanji količina snage na zadnjim točkovima, tako da se vrlo lepo oseti taj trenutak kad auto prokliza, pa se sve svodi na kontrolisano uživanje u driftovanju.

Nekoliko krugova smo napravili sa isključenim, ali i sa uključenim MDM sistemom koji onemogućava proklizavanje.
Najbolji deo tek dolazi – vožnja po stazi! Delimo se u tri grupe. Našoj prvo zapada ona u kojoj su BMW-i 120d.

To su sve serijski automobili bez ikakvih prepravki za stazu osim što je radio veza instalirana tako da se čuje preko fabričkog ozvučenja. Ukupno pet automobila je u grupi.

Na čelu kolone je instruktor koji preko radija daje uputstvo vozaču iza njega. Svaki krug je posvećen jednom vozaču, a nakon što on završi, prelazi na začelje kolone tako da se u narednom krugu instruktor obraća sledećem.

BMW 120d sa svojih 184 ks i dvostrukim turbom počinje da diše punim plućima. Ubrzanja su sa punim gasom, auto lepi za sedište, a kazaljka obrtomera zalazi u crveno područje.
Granica proklizavanja je neverovatna, u krivine se ulazi sa 180 km/h i to sa fabričkim Bridgestone pneumaticima.

Šikana izaziva naglo skretanje na jednu pa na drugu stranu, ali auto ostaje stabilan sa minimalnim proklizavanjem.

Oseća se kako DTC (Dynamic Traction Control) sistem dolazi do punog izražaja, onemogućavajući preterano dodavanje gasa u krivini što bi izazvalo podupravljanje.

Tek ispravljen volan obezbeđuje maksimalnu trakciju pri punom gasu. Na pravcu se postiže maksimalna brzina od 228 km/h, sledi snažno kočenje pa ponovo oštra krivina.

Već posle 3 kruga sledi iznenađenje – sustižemo grupu koja je u “M” verzijam krenula sa pola kruga prednosti pre naše. Jednostavno smo bili brži u duplo slabijim dizelašima.
Menjamo grupu automobila. Ovaj put vozimo BMW 116i sa 136 ks i takođe duplim turbom.

Neverovatan je osećaj šta može čak i najslabija verzija. Možda na papiru ne deluje tako, ali se vozi izrazito sportski, sa velikom rezervom snage. Iako maksimum postiže pri svega 4.400 o/min, bez probelma se vrti do 6.500 o/min.

I još jednom iznenađenje! Ponovo smo stigli “M" modele, iako ih je vozila nova grupa vozača! Da, sa najslabijim modelom!

Morali smo da se uverimo da li je sve u redu sa tim "M"-ovima i tek kao treća grupa sedamo u njih.Nastaje katarza! Sva moguća pročišćenja nas sustižu! Čula se izoštravaju a instikti bude!

Svaki prolazak kroz krivinu i svaki krug je sve brži i brži. BMW 1 M Coupe kao da nema granice.
Gume na stazi traju dva dana
Razlika u ležanju, granici proklizavanja, upravljanju, kočenju... Neuporedivo u odnosu na “civilne” verzije.

Ovaj auto prosto traži da mu pronađete limit koji je postavljen vrlo visoko. Uglađenih 340 "konja" sa masom od 1,5 tone (4,4 kg po ks) stvara takav osećaj da se istovremeno bude instikti za preživljavanje posle naglog kočenja u oštroj krivini sa 250 na 180 km/h i neverovatan osećaj zadovoljstva na koji se sve više navlačimo sa svakim pređenim krugom.

Posle osam krugova u "običnoj" Seriji 1 i osam krugova u BMW-u 1 M Coupe, neki od kolega najavljuju upalu mišića u rukama.

Vožnja po stazi je momentalno postala porok čak i za one koji do tada nisu imali nikakav odnos prema tome. Nakon toga, drugačije posmatrate posao inženjera koji konstruišu automobil, a drugačiji je i pogled na sam auto i njegove stvarne mogućnosti.
Ka Minhenskom aerodromu vraćamo se u modelu 118i sa 170 ks. Ovaj put se vozimo najkraćim putem – autobanom.

Znak za prestanak svih ograničenja, italo-disko zvuk, zalazak sunca, leva traka autopta kroz predivne pejzaže Bavarske i maksimalnih 230 km/h.

Perfektan dan za navučene na vožnju.

Pogledajte galeriju fotografija BMW Driving Experience.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Vozili smo BMW 118d Sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: