Upoznajte "La Pickup" - preteču Mercedesove X klase

Nedavno predstavljena X klasa ipak nije prvi Mercedesov pik-ap. Sedamdesetih godina 20. veka nemački proizvođač izrađivao je u Argentini "La Pickup", vozilo zasnovano na Mercedesu W114/W115 generacije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2016.

09:32

Upoznajte
Foto: Mercedes-Benz

Oko nove X klase podiglo se dosta prašine, a mnogi ljubitelji automobila ove marke smatraju da jednom takvom modelu nije mesto u gami Mercedesa.

Međutim, ideja da se tržištu ponudi pik-ap sa "trokrakom zvezdom" nije nova. U Argentini je još 1972. napravljen prvi Mercedesov pik-ap, doduše zasnovan na već postojećim W114/W115 modelima.
Foto: Mercedes-Benz
U to vreme, nemačka kompanija slala je svoje automobile u Latinsku Ameriku u delovima, da bi se u tamošnjim pogonima sklapali i prodavali na lokalnim tržištima.

Početkom 70-tih, neko je u Mercedesovom južnoameričkom ogranku došao na ideju da bi kupcima trebalo ponuditi pik-ap vozilo. Ideja je realizovana i tako je nastao "La Pickup".
Prednja polovina ovog vozila preuzeta je od klasične Mercedesove limuzine iz tog perioda, dok se zadnji deo sastoji od otvorenog tovarnog prostora, sa podom od drvene panel ploče.

Automobil je izrađivan samo u takozvanoj "single cab" varijanti (sa 2 vrata i 2 sedišta), a unutrašnjost je takođe pozajmljena iz limuzine i bila je prilično luksuzna za jedno pik-ap vozilo.
Foto: Mercedes-Benz
Četiri decenije kasnije, Mercedes se vraća u segment pik-ap vozila. Koncept X klase predstavljen je krajem oktobra u Štokholmu, a 2017. stiže i produkcijska verzija o ovog automobila.
Foto: Mercedes-Benz
.
Foto: Mercedes-Benz
.
Foto: Mercedes-Benz
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: