Srbija

Ponedeljak, 01.09.2008.

09:14

Krkobabić: Spreman novac za penzije

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić kaže da je u budžetu obezbeđen novac za isplatu penzija.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Nema se više o čemu razgovarati kada su pare u pitanju", rekao je Krkobabić i dodao da je odluka o povećanju penzija za 10 odsto doneta kada je dogovorena nova vladajuća koalicija.

Penzioneri bi u novembru trebalo da prime oktobarsku penziju vanredno uvećanu za deset odsto i za još sedam odsto na osnovu redovnog usklađivanja sa rastom plata i troškova života.

Krkobabić je rekao i da je "više nego realno" da penzije do 2010. godine dostignu 70 odsto prosečne plate u Srbiji. "Prosečna zarada u Srbiji iznosi 33.500 dinara, a prosečna penzija je 17 hiljada dinara, što je samo 52 odsto od prosečne zarade i sva najavljena povećanja će biti ispod garantovanih 60 odsto prosečne zarade, a to je ispod granice izdržljivosti po evropskim standardima", istakao je Krkobabić.

Naveo je da su najugroženiji penzioneri sa najmanjim penzijama, ali da penzija "nije socijalna kategorija", nego rezultat rada, ulaganja, radnog staža i posledica plate, pa zato ne mogu biti sve penzije iste, kao što ni plate nisu iste.

"Zakonskim izmenama za sledeću godinu pripremamo izvesno ujednačavanje penzija. Gledaćemo da najviše penzije malo spustimo, one malo štrče, a istovremeno ćemo najniže penzije malo podignuti gore i napraviti neko približavanje. Nadam se da će penzioneri tim merama biti više nego zadovoljni", rekao je Krkobabić.

Vlada Srbije donela je 28. avgusta uredbu o vanrednom povećanju penzija u oktobru za deset odsto, koje će zajedno sa redovnim povećanjem od sedam odsto biti isplaćeno na oktobarskom čeku u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: