Jelašić:Dijaspora poslala 3 mlrd. $

Građani Srbije su u 2006. od rođaka i prijatelja iz inostranstva dobili tri milijarde dolara, kaže guverner Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.06.2007.

13:11

Default images

Doznake su skoro jednake polovini vrednosti ukupnog izvoza Srbije i jedan su od ključnih stubova makroekonomske stabilnosti zemlje, a prema podacima iz 2004. godine, Srbija je po vrednosti doznaka od oko četiri milijarde dolara na 11. mestu u svetu, rekao je Jelašić.

Najveći deo doznaka, i do 80 odsto, se prenosi neformalnim kanalima, najčešće preko prijatelja ili vozača autobusa, a ostatak preko banaka i to su uglavnom uplate penzija.

Sredstva od doznaka se uglavnom koristi za pokrivanje osnovnih troškova života i podizanje životnog standarda primalaca i nisu uključena u štednju i ekonomski razvoj zemlje, upozorio je Jelašić i ukazao da ne postoji strateški plan korišćenja tih sredstava, niti se ona planski ulažu u veće investicione projekte.

Transfer novca preko banaka i dalje je skup i spor i za to ponekad treba i do pet dana, pri čemu banke u Srbiji ne pokazuju veliko interesovanje za doznake, rekao je Jelašić.

Uz postojeće načine transfera novca iz inostranstva u Srbiju uskoro će biti jeftinije da se u Beograd doputuje nekom jeftinom aviokompanijom i da se lično preda novac, nego da se transferiše preko banaka, rekao je Jelašić. NBS radi na tome da se stanje poboljša i da će od iduće godine transfer novca bude brži, efikasniji i jeftiniji, a NBS radi sa jednim od operatera mobilne telefonije kako bi se omogućio transfer novca mobilnim telefonom, gde bi se isplata vršila platnim karticama u Srbiji.

Radi se i na drugom novom sistemu, sličnom klasičnom slanju doznaka, gde bi se isplata takođe vršila preko platnih kartica, kazao je guverner i dodao da bi oba načina slanja novca uključivala “dinakard“ sistem što bi obezbedilo odobravanje sredstava nekoliko minuta nakon slanja.

NBS je, takođe je istakao, postigla stabilnost cena koju je Srbija poslednji put imala 1964. godine, jer je sadašnji nivo inflacije 4,4 odsto. Dinar nikada nije slobodnije "plivao" prema drugim valutama nego danas, rekao je Jelašić dodavši da su devizne rezerve zemlje na rekordnom nivou od 12,2 milijarde dolara, a cena kredita polako, ali sigurno pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: