Kontroverzna "Mama ŠČ" probudila duhove prošlosti: Pesma o "Oluji" i stradanju Srba?

Takmičenje za pesmu Evrovizije održaće se u maju u Liverpulu, a kompozicije koje predstavljaju države se pojavljuju na muzičkim platformama iz dana u dan. Srbija će svog predstavnika sutra, dok je Hrvatska jednoglasno izabrala grupu Let 3 sa numerom "Mama ŠČ".

Život

Izvor: B92, Andrijana Nikoliæ

Petak, 03.03.2023.

12:29

Kontroverzna
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Legendarna riječka grupa Let 3 pobedila je na "Dori" i na taj način postala predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem takmičenju za "Pesmu Evrovizije". Odmah posle njihove pobede, počeli su da se nižu brojni komentari.

Razlog oprečnih komentara i kritika publike bio je kontroverzan tekst pesme, u kojem se pominju traktori i rat. U srpskom delu publike ovaj tekst je probudio bolna sećanja na vojnu operaciju Oluju i proterivanje Srba iz Republike Srpske Krajine.

Deo fanova Evrovizije su oglašavali sa porukama da grupa Let 3 treba da bude diskvalifikovana sa ovogodišnjeg takmičenja. U razgovoru za B92.net sa članovima organizacije fanova Evrovizije (OGAE) smo saznali kakvo je mišljenje mnogih na ovu temu i kakva je poruka ove pesme.

"Svaki rat je već sam po sebi loša situacija, pa samim tim i poruka ne može biti neko ogledalo sreće, može biti jedino optimistična ili pesimistična. Ne vidimo ni jedno ni drugo u pesmi, jedino je da shvatamo kao neku vrstu kritike rata. Veza sa Srbima i ratom nam nije bila ni na kraj pameti", ističu i navode da ne veruju da je i autorima to bilo u mislima kada su je stvarali.

"Mislimo da je potpuno vezana sa sadašnjom situacijom u Rusiji i Ukrajini, a traktor više povezujemo sa Belorusijom jer su jedni od najvećih proizvođaća poljoprivredne opreme", dodaju.

Kako ističu, reakcije fanova su podeljene.

"Neki misle da je fenomenalna, neki da je odvratna. To i nije tako čudno, kad god je nešto kontroverzno uvek imate ta dijametralno suprotna mišljenja".

O plasmanu

Iz OGAE-a ističu da ne bi bilo iznenađenje ni da se visoko kotiraju, niti da "potonu" u polufinalu.

"Evrovizija je čudna zver i nikad ne znate šta će da upali na sceni u datom momentu. Ne bi nas iznenadilo ni jedno ni drugo - i da se visoko kotira, i da potone još u polufinalu. Ako je suditi prema sadašnjim podeljenim mišljenjima, možda nešto između", kažu nam iz te organizacije.

"Let 3 su možda najnapadniji, onako, baš zdrmaju i naruše ritam jer su druge pesme u konkurenciji manje-više već viđeno. To može biti ili dobro ili loše za plasman. U svakom slučaju, niko neće ostati ravnodušan kad je vidi i čuje jer njihov modus operandi je uvek bio šokirati publiku, i vizuelno i sadržajno", zaključuju iz OGAE-a.

Pominjanje traktora

Iz stranke SDSS, koja zastupa interese srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na čelu sa predsednikom Miloradom Pupovcem su za portal B92.net naveli da se spominjanje traktora ne odnosti direktno na vojnu operaciju "Oluja".

"Spominjanje traktora u pesmi 'Mama ŠČ' se verovatno ne odnosi direktno na rat u Hrvatskoj 1990-ih, pa tako ni specifično na srpske žrtve i izbeglištvo. Međutim, upotreba simbola traktora u kontekstu ratova je u Hrvatskoj uobičajeno sredstvo ismejavanja percipiranog ratnog neprijatelja (Srba) i njegovog stradanja, tako da ne čudi što je mnoge ljude ovde pesma podsetila na način na koji se obično govori o Oluji, a kod mnogih Srba izazvala osećaj povređenosti", naveli su oni.

Nadležni iz SDSS-a zaključuju da se zalažu za slobodu mišljenja i izražavanja.

"SDSS kao stranka čvrsto stoji na pozicijama zagovaranja mira i rešavanja sukoba diplomatskim sredstvima, u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a. Takođe, stranka se zalaže za slobodu mišljenja izražavanja, što uključuje i u polje umetnosti i popularne kulture, osim onog što može predstavljati govor mržnje, podsticanje na nasilje ili negiranje ratnih zločina ili zločina genocida", naveli su oni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: