- Vesti -

Bezos i Brenson ipak nisu astronauti, tvrdi NASA

Snovi milijardera Ričarda Brensona i Džefa Bezosa o tome da postanu astronauti raspršeni su, jer je Nasa pooštrila definciju tog pojma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Astronauti moraju da budu deo posade i naprave naučni i doprinos u pogledu bezbednosti svemirskih letova, navodi se, između ostalog, u novim pravilima američke Federalne administracije za avijaciju (FAA).

Astronaut Džef Bezos vratio se na Zemlju; "Najbolji osećaj ikada" FOTO/VIDEO

Ovo su prve promene koje su uvedene u definiciju pojma "astronaut" od kada ju je FAA uvela 2004. godine.

Zbog novih pravila Džef Bezos i ser Ričard Brenson ne mogu biti nazvani astronautima iako su ispunili uslov da odlete na visinu od 80 kilometara.

Svemirski let Ričarda Brensona - raketa sletela, milijarder se upisao u istoriju VIDEO

Uveden je pojam komercijalnog astronauta, koji podrazumeva ispunjavanje samo visinskog uslova, što su oba milijardera postigla.

Svemirska trka milijardera - ko vodi i kako je sve počelo

Izmene su donete u utorak – isti dan kada je najbogatiji čovek sveta Džef Bezos odleteo do ivice svemira na raketi "Blu oridžin". Devet dana pre njega, britanski milijarder Ričard Brenson izveo je isti podvig leteći u raketnom avionu "juniti" njegove kompanije "Virdžin galaktik".

Kao komercijalni astronauti, Bezos i Brenson ne mogu da dobiju zvanične ordene od FAA. Oznake za astronaute, koje su im okačene na skafandere posle letova, napravile su njihove kompanije i nisu zvanični ordeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu