Preminuo glumac Andreja Maričić

Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Andreja Maričić preminuo je u 62. godini, objavilo je Narodno pozorište u Beogradu na svom nalogu na Fejsbuku.

Život

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2021.

22:45

Preminuo glumac Andreja Maričić
Shutterstock/Yaroslau Mikheyeu

Rođen je u Beogradu 15. aprila 1959. godine. Studije glume završio je 1982. godine u klasi profesora Miroslava Minje Dedića, a stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta postao je četiri godine kasnije.

Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu radio je kao asistent profesora Petra Zeca na odseku gluma, a zatim kao profesor glume na odseku solo pevanja.

Takođe je predavao glumu u srednjoj baletskoj školi jednu polusezonu kada je ostvario i par uloga u nekim baletskim projektima koje je režirala Katarina Stojkov.

Značajnije pozorišne uloge ostvario je u predstavama "Kako zasmejati gospodara" u režiji Vide Ognjenović, "Konak" (Mira Trailović), "Spaljivanje udovice" (Ivana Vujić), "Kako mogu da te čujem dok teče voda" (Bora Grigorović), "Veštice iz Salema" (Aleksandar Lukač), "Madam San-Žen" (Ljubomir Muci Draškić), "Razvojni put Bore Šnajdera" (Kokan Mladenović), "Idiot" (Stevo Žigon), "Posle milion godina" (Saša Latinović), "Stilske vežbe" (Vera Crvenčanin), "Velika drama" i "Zečiji nasip" (Siniša Kovačević), "Slepi Miš" (Plamen Kartalov), "Opasne veze" (Stevan Bodroža), "Gospođa ministarka" (Jagoš Marković), "Knjiga druga" (Anđelka Nikolić) "Dama s kamelijama" (Jug Radivojević)...

Kao pomoćnik režije u Narodnom pozorištu radio je na predstavama "Idiot", "Stilske vežbe", "Trojanke", "Galeb" i "Zlatno tele". Kao pozorišni reditelj režirao je niz prigodnih i manjih predstava vezanih za razne duhovne proslave, kao i predstavu "Reč" Balkanskog eksperimentalnog teatra čiji je bio i osnivač.

Takođe, bio je jedan od osnivača KPGT - a pod rukovodstvom Ljubiše Ristića, i pozorišta "Pivara" pod rukovodstvom Borke Pavićević, kao i niza manjih pozorišnih alternativnih grupa vezanih za određene projekte. Kao filmski reditelj ostvario je više dokumentarnih i kratkih filmova ("Sin reke", "Maskarada", "Pogled", "Ožalošćena porodica"...).

Na televiziji je odigrao niz manjih i većih uloga od kojih su najznačajnije Oficir u drami "Smrt gospođe ministarke" u režiji Save Mrmka, Branče u drami "Otkos" (Slavoljub Stefanović Ravasi), Zvonko Mihajlović u "Ljubavnom životu Budimira Trajkovića" (Dejan Karaklajić)...

Takođe je učestvovao i u seriji "Kraj dinastije Obrenović", kao i u drami "Odlazak ratnika, povratak maršala" u režiji Save Mrmka.

Od značajnijih priznanja izdvajaju se Nagrada "Najbolji mladi glumac" u Jagodini 1986. godine za ulogu Mace u predstavi "Kako zasmejati gospodara", zatim, kao reditelj filma, Nagrada za najbolju montažu filma "Dobrodošli u Narodno pozorište" 1997. godine na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu, Nagrada "Zlatna medalja – Beograd" za montažu na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma (2002. godine za film "Elegija", 2003. godine za film "Buđenje").

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, objavljeno je na profilu na Fejsbuku Narodnog pozorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: