- Vesti -

Novi spor o "jezicima" na Balkanu: Akademija tvrdi da je srpski proistekao iz bugarskog VIDEO

Bugarska akademija nauka je objavila knjigu u kojoj navodi da su bugarski koreni jezika u krajevima od Dunava do Đevđelije, i od Kopaonika do Timoka, Pčinja i Ohrida. Udruženje Spona iz Severne Makedonije je obavestilo SANU da reaguje.

Izvor: B92
Podeli

Za TV Prvu je dr Viktor Savić sa Instituta za srpski jezik SANU i katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu rekao da srpski jezik kao i svi slovenski jezici potiče iz praslovenskog i da je u vreme kada se formirao srpski, Bugari uopšte nisu bili Sloveni.

Navodi da su Bugari došli kasnije od Srba na Balkan i da su tada pripadali turskoj grupi naroda, kao i neki drugi nomadi koji su prolazili ovim krajevima.

Sloveni koji su se našli na teritoriji Bugarske u tom trenutku asimilovali su se i počeli su da se identifikuju kao Bugari, dok se naš identitet formirao isključivo kao srpski, navodi Savić.

"Srpski narod ne živi samo u Srbiji, i on nije uvezen na teritoriju Bosne i Crne Gore, nego je on tu odvajkada", izjavio je za TV Prvu.

Jedan deo srpskih govora pripada prizrensko-timočkim govorima, koji su se formirali na teritoriji današnje Metohije pa su se migracijama razvukle i do Sofije i malo na teritoriju sadašnje Makedonije, navodi Savić, i dodaje da Bugari smatraju da je ovaj govor zapravo bugarski, pošto je jednostavnije gramatičke strukture i liči na njihov jezik.

Narodni jezik je, kako kaže Savić, realni jezik koji se govori na terenu, i dodaje da su na terenu srpskog narodnog jezika iznikli, odnosno uvezeni hrvatski, bošnjački, i kako kaže, "takozvani crnogorski".

"Političar danas poželi da njegova nacija, nije važno kako je ona nastala, da ima svoj jezik. I oni kažu 'Evo, mi proglašavamo crnogorski jezik'. Izvinite, kom se to jeziku zna i dan i godina rođenja? Srpskom se ne znaju ni dan ni godina rođenja", navodi Savić.

Smatra da se kod jezika kojima se zna datum nastanka, "a još ima takvih", radi o jezičkom ali i identitetskom inženjeringu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu