Mesto na kome su partizani proizvodili oružje, a Tito za dlaku izbegao smrt FOTO

Zbog svog povoljnog geografskog i transportnog položaja u gradu na Đetinji, davne 1928. godine započela je sa radom prva privatna fabrika municije na Balkanu. Ugledni slovenački puškar Jakob Pošinger otkupo je Puškaru Kranj i svoje pogone preselio u Krčagovo.

Život

Izvor: RINA

Petak, 22.11.2019.

20:00

Mesto na kome su partizani proizvodili oružje, a Tito za dlaku izbegao smrt FOTO
Foto: RINA

U vihoru Drugog svetskog rata, kad su partizanski odredi ušli u Užice, pogone fabrike premestili su u centar grada u podzemne trezore Narodne kraljevine Jugoslavije.

"Fabrika je imala ogroman značaj u snabdevanju vojnih jedinica. Za dva meseca ovde je napravljeno 21 hiljada pušaka, oko 2.700 puščanih metaka i sve to se slalo partizanskim odredima kako po Srbiji, tako i u Bosnu i Sandžak", rekao je za RINU istoričar, Nemanja Obradović.

U desnom tunelu trezora bili su smešteni municijsko odeljenje i alatnica. Levi deo predstavljao je civilno sklonište, u kom su se Užičani štitili od nemačkih bombardovanja, a u poprečni tunel odlagano je oružje koje nije otišlo na front.
Foto: RINA
Upravo tu, 22. novembra 1941. godine došlo je do stravične eksplozije u kojoj je stradalo 120 ljudi.

"Poginuli su svi radnici iz druge smene i civili koji su se u tom trenutku zadesili u skloništu. Niko nije preživeo. Dugo se mislilo da je do ove strahovite eksplozije došlo zbog špijunske sabotaže i da je jedan četnički vojvoda u fabriku postavio dinamit. Međutim, to nikada nije dokazano. Danas se sve češće pretpostavlja da su uslovi u samom tunelu i velika vlaga doveli do ove nesreće", kaže Obradović.
Foto: RINA
Ovu eksploziju, kako tvrde istoričari, za dlaku je izbegao i vrhovni komandant partizanske vojske Josip Broz Tito, koji je iz fabrike izašao nekoliko minuta pre same nesreće.

Njegov štab, koji se nalazio pored, odmah je premešten, a fabrika je nakon eksplozije prestala da postoji, jer već 29. novembra Nemci su ušli u Užice.
Foto: RINA
Kada je Užice oslobođeno, krajem 1944. godine obnovljen je predratni rad, a fabrika je nazavana "Prvi partizan". Opstala je i do danas kad postoji kao namenska, svetski priznata fabrika, sa povećanom proizvodnjom i izvozom.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: