Dečaci od septembra mogu da nose suknje: "Svaki učenik može da se oblači kako želi"

Dečaci u Irskoj od sada mogu da nose suknje u školi, ako to žele, jer je usvojen pravilnik o neutralnosti polova prema kojem svaki učenik može da se oblači kako želi.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2019.

10:51

Dečaci od septembra mogu da nose suknje:
Foto: depositphoto/ligorosi

Škola "St. Brigid" na severu Dablina usvojila je predlog učeničkog veća, prenosi "DublinLive".

Deca su tako sada, bez obzira na pol, slobodna da se obuku kako žele, a nova direktiva trebalo bi da stupi na snagu već u septembru, kada počinje nova školska godina.

Takođe, sa muškog i ženskog toaleta biće uklonjene oznake što će, kako se nadaju u školi, doprineti da se učenici osećaju prijatnije.

"Neka deca svoj identitet preispituju mnogo ranije, a cilj nam je da osiguramo da im iskustvo samootkrivanja bude srećno", objasnila je direktorka škole Mari Kostelo.

"Ako to znači da devojke nose pantalone ili dečaci suknje, neka tako bude. Najvažnije je da se osećaju ugodno i srećno", dodala je.

Kostelo ističe da su reakcije na promenu uglavnom pozitivne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: