- Vesti -

Kralj Aleksandar Karađorđević dobija spomenik i u Beogradu, evo i gde

Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće podignut na platou između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada Beograda, odlučeno je danas na sednci Skupštine grada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Pročitajte još:

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom: "Dobrodošao kući"

Još jedna žena heroj je Velikog rata, a o njoj se gotovo ništa ne zna

Sto godina od Velikog rata; Mišić: "U smrt, samo ne stajte"

"Učešćem i komandovanjem u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom svetskom ratu, Aleksandar Prvi Karađorđević, pružio je neizmeran doprinos oslobođenju srpskog i drugih balkanskih naroda od Otomanskog i Austrougarskog carstva. U tekućoj godini obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ovo je dostojna prilika da mu kao društvo odamo počast", rekla je zamenica predsednika Skpuštine grada Beograda Andrea Radulović.

Dodala je da je podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je otkriven prošle nedelje uNovom Sadu i budući spomenik kralju Aleksandru jedan je od načina da “pokažemo naš odnos prema sopstvenoj istoriji, negujemo kulturu sećanja, ali i pošaljemo poruku doslednosti i kontinuiteta, vrednosti, napretka i prosperiteta, koje je kralj Aleksandar delio sa našim narodom”.

Aleksandar Prvi Karadjordjević bio je regent prestolonaslednik Kraljevine Srbije, regent prestolonaslednik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Bio je drugi sin Petra Prvog Karadjordjevića i knjeginje Zorke, ćerke crnogorskog kralja Nikole Petrovića.

Tragično je izgubio život u Marseljskom atentatu 9. oktobra 1934. godine. Nasledio ga je najstariji sin Petar, ali je zbog njegove maloletnosti zemljom do 1941. godine vladalo namesništvo na čijem je čelu bio Aleksandrov rodjak knez Pavle.

strana 1 od 139 idi na stranu