Promo

07.05.2024.

13:28

Koliko i kako može biti štetan uticaj prekomernog unosa šećera?

Svesni smo toga koliko loš uticaj na naš organizam može da ima prekomerna konzumacija šećera i ugljenih hidrata, ali zašto je to tako?

Izvor: B92

Koliko i kako može biti štetan uticaj prekomernog unosa šećera?
Halinskyi Max/Shutterstock

Podeli:

Kao standardno jeftin izvor energije, šećer predstavlja jednu od osnovnih namirnica koja se koristi za pripremanje različitih vrsta jela. On je neizostavni deo naše ishrane i ključni je sastojak za mnoge prerađevine koji poboljšava ukus, ali i sastojak koji produžava rok trajanja proizvoda.

Zdravstvena stanja do kojih najčešće dovodi preterana konzumacija šećera jesu različite upale, visoki trigliceridi, dijabetes, visok krvni pritisak, srčane bolesti i mnoga druga stanja. Veliki unos šećera doprinosi gojaznosti i mnoštvu drugih zdravstvenih problema, kojih možda nismo ni svesni.

Akne kao čest problem kod adolescenata

Već dugo postoje istraživanja koja ukazuju na to da je šećer uzročnik akni i bubuljica. Kada se jede slatka hrana, telo ima prirodnu reakciju – otpušta se insulin da bi se stabilizovala količina šećera u krvi. Međutim, to prouzrokuje crvenilo na koži i stvara plodno tlo za različite upalne procese – akne, mitesere, ekceme.

Kada šećer u krvi poraste, stvara se upala u celom telu, što dalje utiče na to da telo proizvodi više sebuma na površini kože, pa tako upala i višak sebuma mogu dovesti do pojave ili pogoršanja akni.

Nekada se usled pojačanog lučenja sebuma začepe kanali lojnih žlezda, pa tada nastaju i miteseri.

Za tretman blažih do umerenih oblika akni često se koristi benzoil-peroksid, koji ima antimikrobni efekat. On može smanjiti stvaranje novih mitesera, odnosno komedona, i umanjiti crvenilo i bol.

Kandida u stolici

Kandida predstavlja vrstu gljivica koje su stalni gost u našem organizmu, a mogu rasti i razvijati se i u crevima. Kada osoba ima kandidu u stolici, ona može prouzrokovati belu, žutu ili braon sluz u stolici, ili čak dijareju.

Česti uzroci pojavljivanja kandide u stolici jesu upotreba antibiotika, kortikosteroida, hormona, ili čak nepravilna ishrana bogata šećerom koja je plodno tlo za razmnožavanje gljivica, što može dovesti do kandidijaze.

Simptomi koji ukazuju na infekciju su gorušica, gasovi, grčevi, nadimanje, zatvor ili dijareja i rektalni svrab.

Kao dobar prirodni lek protiv ovih simptoma pokazalo se ulje divljeg origana. Kao druga opcija postoji i čaj od divljeg origana, koji može da se koristi i za eliminaciju simptoma, ali i kasnije za regulisanje crevne flore.

Naravno, mora se obratiti pažnja i na ishranu tokom perioda trajanja infekcije i prisustva kandide u stolici, što podrazumeva da se izbace slatkiši, proizvodi koji u sebi imaju pekarski kvasac, ali i belo brašno i mlečni proizvodi.

Povezanost insulinske rezistencije i trudnoće

Trudnički dijabetes je česta pojava koja se može razviti i kod trudnica koje ranije nisu imale problema sa njim. Hormonalne promene utiču na to da ćelije u telu koriste insulin manje efektivno, što povećava potrebu tela za insulinom, a taj proces je poznatiji pod imenom insulinska rezistencija.

Kod takvih stanja se preporučuje proveravanje šećera u krvi, čiji parametri moraju biti u predviđenim granicama tokom trudnoće, potom zdrava ishrana i fizička aktivnost.

Ishrana za problem insulinske rezistencije u trudnoći uključuje pravilan izbor vrste i količine zdravih ugljenih hidrata, uz minimalnu konzumaciju onih nezdravih.

Nutricionista bi trebalo da pomogne savetima o načinu spremanja hrane, kao i o raspoređivanju obroka kod trudnica sa insulinskom rezistencijom. Velike porcije bi svakako trebalo da se izbegavaju, kako bi se održali normalni nivoi šećera u krvi.

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: