Njegova brzina biće 1500 km/h, a probijaće - zvučni zid

Američka svemirska agencija NASA angažovala je kompaniju Lokid Martin za projektovanje, izgradnju i testiranje aviona koji će leteti brže od zvuka i probijati zvučni zid uz vrlo nizak nivo buke, naveli su zvaničnici.

Život

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2018.

20:55

Njegova brzina biće 1500 km/h, a probijaće - zvučni zid
Foto: NASA

Ugovor je vredan 247,5 miliona dolara, a probni let aviona najavljen je za 2021. godinu.

Eksperimentalni avion "kružiće na visini od 16,8 kilometara, brzinom od oko 1.500 kilometara na sat, a pri probijanju zvučnog zida neće proizvoditi zvučni udar već zvuk nalik zatvaranju vrata automobila, na percipiranom nivou buke od 75 decibela (PLdB)", navela je američka svemirska agencija u saopštenju objavljenom u utorak.

Već sredinom 2022. godine avion bi prema Nasinim planovima trebalo da leti iznad grupe američkih gradova radi sakupljanja podataka i reakcija zajednice.

Cilj projekta je omogućiti tihi let brzinama većim od brzine zvuka i otvoriti "nove trgovačke komercijalne teretne i putničke puteve u vazdušnim putovanjima bržim od zvuka", saopštila je NASA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: