Ovako izgleda izumiranje: Bliži se kraj poslednjeg belog nosoroga

Poslednji mužjak belog nosoroga na svetu teško je bolestan.

Život

Izvor: B92

Petak, 02.03.2018.

09:35

Ovako izgleda izumiranje: Bliži se kraj poslednjeg belog nosoroga
Foto: YouTube screenshot

Mužjak Sudan, koji ima 45 godina, od 2009. živi u kenijskom rezervatu Ol Pejeta.

Okružen je osobljem rezervata 24 sata dnevno jer predstavlja poslednji muški primerak svoje vrste, piše Dodo.

Na svetu se trenutno nalaze samo tri bela nosoroga, od kojih su dve ženke - Fatu i Nađin.

S obzirom na to da je Sudan prestar za prirodno razmnožavanje, rezervat u kojem živi počeo je 2017. godine da prikuplja donacije za in vitro oplodnju, kako bi se produžila vrsta.

Ipak, čini se da je kasno.

Kao posledica starosti, na Sudanovoj nozi pojavila se duboka infekcija, koja se sporo i teško leči. Nosorozi se nalaze na ivici istrebljenja zbog krivolova, podstaknutog vrednošću njihovih rogova. Naime, u Aziji postoji sujeverje da keratin leči sve vrste bolesti, od mamurluka od kancera, iako je ovaj protein zastupljen u našoj kosi i noktima.

U Africi i Aziji nekada su lutali milioni ovih životinja. Prema procenama stručnjaka, danas na ta dva kontinenta ima oko trideset hiljada jedinki svih vrsta nosoroga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: