Šta se desilo sa američkim zastavama na Mesecu?

Fotografije koje je 2012. napravio NASA lunarni orbiter pokazuju da barem pet od šest američkih zastava na Mesecu i dalje stoji uspravno, ali naučnici kažu, da su posle više godina izloženosti suncu potpuno izgubile boju.

Život

Izvor: Yahoo

Ponedeljak, 10.04.2017.

14:51

Šta se desilo sa američkim zastavama na Mesecu?
Foto: Gettyimages

Ultraljubičasto zračenje Sunca izbeljuje tkanine čak i na Zemlji. Pošto Mesec nema nikakvu atmosferu, zastave su izložene jakoj radijaciji, a stručnjak za Mesec Pol Spudis objašnjava da su se neke od njih možda već i dezintegrisale.

"Amerika je odustala od istraživanja Meseca i zastave na njemu su izbledele, zar to nije ironično?", pita se Spudis u tekstu objavljenom u magazinu "Smithsonian Air&Space".

NASA radi na tome da astronaute pošalje u duboki svemir, ali je odustala od lunarnog programa.

Međutim, tehnološki mogul Ilon Mask planira da sledeće godine povede na put oko Meseca dvoje svemirskih turista. Takođe, trenutno se pet timova takmiči za nagradu Gugl Lunar X prajz i pokušava da pošalje na Mesečevu površinu robota koji može da pošalje snimke visoke rezolucije na Zemlju.

Onoga ko u tome uspe čeka nagrada od četiri miliona dolara.

Možda će neko od njih snimiti i neku od slavnih zastava, pa ćemo konačno saznati šta se s njima desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: