Nađeni neprocenjivi delovi ogromne statue, verovatno Ramzesa II

Arheolozi iz Egipta i Nemačke pronašli su delove osam metara visoke statue u jednoj bari u divljem naselju na obroncima Kaira. Ona najverovatnije predstavlja faraona Ramzesa II koji je vladao Egiptom pre više od 3.000 godina.

Život

Izvor: Guardian

Petak, 10.03.2017.

13:45

Nađeni neprocenjivi delovi ogromne statue, verovatno Ramzesa II
Tanjug / AP Photo/Amr Nabil

Otkriće, koje je egipatski ministar za antikvitete nazvao jednim od najvažnijih u istoriji, pronađeno je u blizini ruševina hrama Ramzesa II u drevnom Heliopolisu na istočnom kraju Kaira.

“Prošlog četvrtka pozvali su me da objavim veliko otkriće statue kralja, verovatno Ramzesa II, napravljene od kvarcita”, rekao je Kaled al-Anani, ministar antikviteta.

Faraon, poznat i kao Ramzes Veliki i kao Ozimandijas, bio je treći u 19. dinastiji vladara Egipta i vladao je 66 godina – od 1279. do 1213. pre nove ere.

Vodio je nekoliko vojnih misija i proširio egipatsko carstvo od Sirije do Nubije. Njegovi naslednici zvali su ga Velikim pretkom.

“Pronašli smo bistu i donji deo glave, krunu, desno uvo i deo desnog oka”, objasnio je Anani.
Tanjug / AP Photo/Amr Nabil
Arheolozi su pronašli i gornji deo statue faraona Seta II, unuka Ramzesa II, u prirodnoj veličini.

Hram sunca u Heliopolisu osnovao je upravo Ramzes Veliki, zbog čega se pretpostavlja da je kolosalna statua posvećena upravo njemu.

Bio je to jedan od najvećih hramova u Egiptu – gotovo dva puta veći od Karnaka u Luksoru, ali je uništen u grčko-rimsko doba.

Mnogi obelisci tada su preseljeni u Aleksandriju ili Evropu, a kamenje sa tog mesta iskorišćeno je za izgradnju Kaira.

Stručnjaci će pokušati da pronađu i ostale delove statua i da ih restauriraju.

Ako im to pođe za rukom, statua bi trebalo da stoji na ulazu u Veliki egipatski muzej u Gizi, čije je otvaranje zakazano za sledeću godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: