- Vesti -

Slovenci izumeli "lebdeći" gramofon (VIDEO)

Ekipa mladih slovenačkih preduzetnika konstruirala je prvi "lebdeći gramofon" na svetu i počela je da sakuplja novac za financiranje njegove proizvodnje na preduzetničkoj platformi za start-up projekte Kickstarter.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Kickstarter Video Screenshot
Foto: Kickstarter Video Screenshot

Preduzeće Mag-Lev Audio svojim proizvodom cilja na pasionirane audiofile, odnosno ljubitelje klasičnih vinil ploča i njihovog zvuka. "Lebdeći gramofon" obezbeđuje najčistiji zvuk s klasičnih gramofonskih ploča od vinila, jer ploča lebdi u vazduhu pomoću posebnog magnetnog jastuka, zbog čega ne dolazi do mehaničkih oštećenja nosača zvuka, prenosi Hina.

"Udružili smo naše preduzetničko iskustvo i mladalački inovativnost", kazao je na predstavljanju projekta Davorin Furlan, jedan od osnivača firme. "Dok smo slušali ploče i izmenjivali poslovne ideje, palo nam je na pamet pitanje zašto na gramofonu ploča ne bi lebdela, što se činilo čudnom zamisli, ali se pokazalo da je to tehnički izvodljivo", dodao je on.

Nakon nekoliko testiranja napravili su prototip koji ima sve funkcije klasičnog gramofona, osim što ploča nije položena na kućište aparata nego levitira u vazduhu. Za Kickstarter su se odlučili jer smatraju da preko te platforme mogu postići veću prepoznatljivost svog proizvoda, a misle da bi masovnija proizvodnja bila zanimljiva ljubiteljima starog gramofonskog zvuka.

Gramofon MAG-LEV Audio ima automatski regulisanu ručku i gramofonsku glavu i priključak preko kojeg se korisnik može povezati s audio sistemom. Zbog osetljivosti vinil ploča programiran je tako da se na kraju reprodukcije ručica automatski podigne, što ploču čuva od ogrebotina i produžava životni vek gramofonske glave. Pritiskom na dugme može se kao i kod klasičnih aparata menjati brzina reprodukcije sa 33 na 45 obrtaja u minuti. Kod nestanka električne struje, ugrađeni UPS sistem omogućava da se gramofon zaustavi na siguran način, a ploča i aparat postave u početni položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 170 idi na stranu