Uloga naše vode u klimatskoj (r)evoluciji

Da li ste se ikada zapitali zbog čega na našoj planeti postoji slana, ali i slatka voda. Kako voda curi u zemlju? Zašto ledeni bregovi plutaju? Profesor Avekdurekul ima odgovore na sva ova pitanja!

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

13:10

Default images

Deveti festival nauke, koji se održava od 3. do 6. decembra, ove godine prvi put će otvoriti svoje kapije naučnih čuda na Beogradskom sajmu. To je jedna od novosti ne samo za redovne posetioce koji iz celog Balkana dolaze na festival, već i za francuskog naučnika Fabijena Dekampa, koji već treću godinu zaredom zahvaljujući podršci Francuskog instituta u Beogradu, učestvuje na ovoj naučnoj manifestaciji.

Sa trupom „Les Atomes Crochus“ Fabijen se prethodnih godina dobro upoznao sa beogradskom publikom, koja odlično reaguje na njegove spektakularne šou-programe.

Međutim, on za znatiželjnike koji dođu na Festival nauke sprema ove godine nešto sasvim novo! Reč je o šou-programu „Voda je svuda, ali odakle dolazi?", u kojem Fabiejn kao profesor Avekdurekul u skladu sa sloganom Festivala nauke „Čuda su svuda“, otkriva najrazličitija čuda vodenog carstva.
* Trupa „Les Atomes Crochus“ već je gostovala na Festivalu nauke u Beogradu. Šta je imalo presudan uticaj na odluku da se vratite u naš grad?

Pa, ovo je najveći festival nauke u Jugoistočnoj Evropi, tako da uvek postoji dovoljno novih stvari da se vidi, isproba... Ovaj festival je takođe i mesto na kojem je publika željna da proba sve, da razmišlja...

* Kakve uspomene imate sa prethodne posete Festivalu nauke? Šta još pamtite? Šta vam nedostaje iz Srbije?

Sećam se jednog riđokosog dečaka koji se ponudio da bude prevodilac dok sam radio eksperimente. Već tri godine zaredom on je dolazio da gleda šta to ja radim i svaki put bi ostajao sa mnom po pola dana. Takođe se sećam i velikih nastupa i dvorana ispunjenih do poslednjeg mesta.

* Ovoga puta predstavljate nam se naučnim šou-programom „Voda je svuda, ali odakle dolazi?“ O kakvom je programu reč?

U pitanju je naučni šou-program koji pomaže ljudima da shvate o čemu to drugi pričaju kada pričaju o klimatologiji. Kako bismo postigli to, mi pojašnjavamo raznorazne naučne termine i pojave, od kretanja vode do kretanja vazduha.
* Zašto u celom procesu vezanom za klimatologiju, za vas voda igra najvažniju ulogu?

Voda prekriva sedamdeset posto Zemljine površine, nalazimo je i u zemljištu i u vazduhu... Ona je neizbežna kada govorimo o klimi.

* Šta bi bilo očigledno upozorenje na loše zdravstveno stanje Zemlje, a koje mnogi od nas najčešće ignorišu?

Sam naučni konsenzus o tome bi trebalo da bude upozorenje, ali danas za to niko ne mari. Tužno...
* Šta je to što svako od nas može da učini za spas naše planete? Dajte nam makar tri saveta kojih bismo mogli svakodnevno da se pridržavamo...

Prvo bi trebalo da se aktivirate. Budite proaktivni. Izađite na izbore. Birajte predstavnike koji koji imaju na umu problem globalnog zagrevanja. Ako ne možete da glasate, setite se i da svaki put kada odete u prodavnicu, to je kao kada izađete na izbore – ukoliko odlučite da ne kupite proizvode koji nisu ekološki, to će na duže staze učiniti da oni nestanu.

Potom probajte da saznate sve što možete o klimatskim promenama, posećujte razne aktivnosti, konferencije, istražujte o tome na internetu. Budite obavešteni.

Na kraju svega, učite vašu decu tome kako da spasu svet, pokažite im šta ste vi naučili tokom celog ovog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: