- Vesti -

Kako je umro Ramzes III?

Zaboravite na stare teorije zavere o ujedima zmija i fatalnim otrovima. Egipatski faraon Ramzes III umro je od brutalnog presecanja grkljana, pokazala je nova studija.

Podeli

Istraživanje je pružilo uvid u misteriju koja je dugo mučila naučnike – da li je Ramzes umro od ujeda otrovnice, podmetnutog toksičnog napitka ili je ubijen u političkom obračunu?

Ako je reč o poslednjem, ko je bio egzekutor?

Istraživači kažu da je umro od ruke ubice po planu jedne od njegovih žena i sina koji je želeo da ga nasledi.

Skeniranjem njegove mumije nakon što su uklonjeni slojevi zavoja, otkriven je duboki rez na njegovom vratu, najverovatnije napravljen oštrim nožem, kažu naučnici u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu.

“Naša CT analiza daje dokaz da su zaverenici ubili Ramzesa III presekavši mu grlo”, stoji u izveštaju.

Njegov grkljan, vrat i arterije brutalno su isečeni i izazvali su trenutnu smrt.

“Oštećenja vrata nakon smrti malo su verovatna, budući da je imao ogrlicu koja je do 1886. bila netaknuta, a preko nje debeo sloj bitumena.

Još jedan dokaz je i pronađeni medaljon u vidu Horusovog oka u rani, duboko u mekanom tkivu, zajedno sa homogenim materijalom koji je duboko prodro najverovatnije tokom balzamovanja”, pišu istraživači.

Studija ističe jednu od njegovih žena i njenog sina kao najverovatnije zaverenike. Sud ih je razotkrio i Ramzesovog potomka Pentavera proglasio krivim, što ga je potom navelo na samoubistvo.

Neobična mumifikacija nepoznatog čoveka, za kog se veruje da je upravo Pentaver, pokazuje “nekraljevsku sahranu” budući da je bio ogrnut samo u kozju kožu.

Nedostatak svečanijih obreda najverovatnije je bila kazna zbog kovanja plana za ubistvo faraona.

“Sahranjivanje pripadnika faraonove porodice u kozijim i ovčijim kožama bilo je veoma retko budući da su se ti materijali smatrali nečistim za ritual”, stoji u studiji.

Ipak, genetska analiza pronašla je krvno srodstvo između Ramzesa i mumificiranog tela za koje se veruje da je pripadalo Pentaveru.

Kralj Ramzes III poznat i kao “veliki bog”, vladao je između 1187. i 1156. godine pre Nove ere.

Na mesto vladara došao je drugi sin, kog je on imenovao za naslednika.

Vesti

Najlepše obučene žene u 2012.

Godinu za nama obeležili su brojni trijumfi i promašaji na crvenom tepihu. Iako se o haljini Andželine Džoli (Versace) na dodeli Oskara najviše govorilo zbog njene neprirodno izbačene noge, ona se nije našla na listama najlepših kreacija 2012.

Vesti ponedeljak 31.12. 14:03 Komentara: 6

Reklama koja je zabranjena još 1976.

Internet je nepresušni izvor informacija, ali i podsetnik na prošla vremena. Otkada postoji Jutjub možemo da se prisetimo starih reklama u kojima smo uživali kao klinci, ali ponekad se tu nađu i neke koje nismo dosada videli iako na popularnom servisu "čuče" već neko vreme.

Vesti nedelja 30.12. 21:47 Komentara: 31

FR: Omar Si najpopularniji u 2012.

Francuski glumac Omar Si (Sy), zvezda filma "Nedodirljivi" (Untouchables), najpopularnija je osoba u Francuskoj, čime je skinuo s prvog mesta bivšeg tenisera Janika Noaa, koji je bio najpopularniji od 2007. godine, prenosi danas francuski nedeljnik Žurnal di dimanš (Journal du Dimanche).

Vesti nedelja 30.12. 17:54 Komentara: 7
strana 1 od 109 idi na stranu