- Vesti -

Na Veneri ima života?

Leonid Ksanfomaliti, naučnik koji radi u institutu za istraživanje svemira ruske Akademije nauka, analizirao je fotografije snimljene tokom ruskog istraživanja i sletanja 1982. godine na Veneru i zaključio da na toj planeti postoji život, piše Daily Mail.

Podeli

Venera je veličine zemlje, ali ima gustu atmosferu kojom dominira ugljen dioksid. S atmosferskim pritiskom 92 puta većim u odnosu na Zemlju, bez vode i površinom ispresecanom vulkanima i temperaturom od skoro 894 celzijusa, planeta nikada nije smatrana kao mogući dom nekog oblika života.

Međutim, Ksanfomaliti u tekstu objavljenom u magazinu “Istraživanje solarnog sistema”, kaže da ruske fotografije prikazuju predmete koji podsećaju na 'disk', 'škorpiju' i 'kapu'. Pojasnio je kako se objekti pojavljuju, lebde i nestaju na različitim fotografijama snimljenim sa različitih tačaka na planeti.

“Ako zaboravimo na postojeće teorije o nepostojanju života na Veneri možemo hrabro pretpostaviti da morfološke odlike ovih predmeta navode na pomisao života”, rekao je Ksanfomaluitu.

Drugi naučnici tokom svojih istraživanja nikada nisu odbacili mogućnost postojanja života, ali su većinu svojih istraživanja fokusirali na to da li su na planeti postojali okeani, koji bi povećali mogućnost za postojanje nekih oblika života, koji su zbog efekta “staklene bašte” isušeni.

“Dosadašnje teorije pretpostavljaju da su Zemlja i Venera na samom početku bile jako slične. Ali je Venera usled posledica efekta “staklene bašte” zbog velikih temperature ostala bez vode, a samim tim i bez osnovnog sredstva za stvaranje života”, smatra profesor Endrju Ingersol sa Kaltek univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu