Tesla i šahovnica - opšta otimačina: "Ako se to desi, Srbi će vladati Hrvatskom" VIDEO

Lik Nikole Tesle biće na hrvatskoj kovanici evra – tako su glasanjem odlučili građani Hrvatske. Tesla je dobio 2.599 glasova, što čini više od 20 odsto svih predloga.

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 23.07.2021.

09:24

Tesla i šahovnica - opšta otimačina:
Foto: Profimedia

Polemika oko Tesle, da li je Srbin ili Hrvat "je stara i dosadna", a da se "njen uzrok nalazi u neznanju Hrvata, da Hrvatska nije ni postojala kada je Nikola Tesla rođen, da je to bila druga država", rekao je svojevremeno direktor Tesline naučne fondacije u Filadelfiji i pisac Marko Lopušina.

"Šta smo ćapili, ćapili smo"

Šta ćemo sada, kada je narod Hrvatske Teslu delegirao kao jednog od prepoznatljivih simbola njihove države?

Marko Lopušina kaže da je Nikola Tesla svetska ličnost i Srbin koji je stvorio budućnost čovečanstva.

Tesla na hrvatskom evru: "Oni bi nama oči iskopali"

"Svi se otimaju oko njega jer je svetski naučnik, on jeste Srbin a njegovo lokalno poreklo je bitno jer ga je ono definisalo kao čoveka", rekao je Lopušina za TV Prva.

Naglasio je da je moguće da se dese unutrašnje tenzije jer su i dalje živi oni koji su "uništavali porodicu Nikole Tesle".

"On nije bio državljanin Hrvatske, nego Amerike, on je priznavao Hrvatsku kao svoj zavičaj, ali nikad nije rekao da je Hrvat. Nažalost deo hrvatskih nacista uništio je njegovu porodicu, sve sveštenike koji su bile u porodici", rekao je Lopušina. Prilikom raspada Jugoslavije njegova rodna kuća je srušena, spomenik takođe. Muzej Nikole Tesle je dugo bez struje, spomenik je neugledan, tamo eksurzije hrvatskih učenika ne dolaze.

"Oni imaju institucije koje nose njegovo ime, ali njihova želja da postanu svet preko Srbina, to je njihov posao, a mi treba da uradimo naš", istakao je.

Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla

Dodao je da treba da budemo zadovoljni ako stave Teslu na kovanice, jer će Srbi tada vladati Hrvatskom, te kako ovo nije prvi Srbin kojim se Hrvatska hvali.

Smatra da rasprava u vezi sa Teslom na hrvatskom novcu ne treba da se politizuje sa naše strane, ali kaže da Tesla na hrvatskoj kovanici može samo da bude pozitivna stvar za naš narod.

"Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centi", otkrio je između ostalog premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ostatak pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: