Majmunska posla: Zbog ovog "selfija" su godinama na sudu

Podsetimo, Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na nju.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2017.

11:45

Default images

Slejter tvrdi da su autorska prava njegova, pošto je on sve pripremio i zahteva da bude plaćen pre nego što neko koristi njegovu sliku. Ali u Vikimediji ne misle tako. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na veb-sajtu Vikimedija. Tada je fotograf dobio parnicu jer je sud doneo odluku da majmun nema prava na sopstvenu fotografiju, a onda su “predstavnici majmuna” zamolili advokate organizacije PETA da ih zastupaju.

U sredu 9. jula predmet je ponovo vraćen pred američki Okružni sud za žalbe. Sada je PETA tužila Slejtera i kompaniju Blurb zahtevajući da se majmunu dodele prava na fotografije.

Slejter je rekao da su prava na fotografije u vlasništvu njegove kompanije Wildlife Personalities. Anđela Duning, advokatica kompanije Blurb, kaže da nije previše zabrinuta zbog slučaja i ne veruje da će sud promeniti svoju odluku.

Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza proveri šta se to događa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: