Aleksandar Mekvin pronađen mrtav

Britanski modni dizajner Aleksandar Mekvin pronađen je mrtav u svom stanu u Londonu, u četvrtak (11.2) u 10.20 časova ujutru. Iako policija još nije još izdala zvanično saopštenje, ovaj četrdesetogodišnji „enfant terrible” modne scene najverovatnije je izvršio samoubistvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2010.

18:03

Default images

Predstavnica za štampu iz Mekvinove kancelarije potvrdila je smrt kreatora: „Ovo je tragičan gubitak. Nećemo davati nikakve dalje kometare, iz poštovanja prema porodici Mekvin”.

Sudeći po njegovim porukama na sajtu „tviter”, Britanac se borio sa teškom depresijom nakon smrti majke Džojs 2. februara. Čak i poruke koje je slao pre ove tragedije nagoveštavale su da je imao problema. Prvog februara je napisao: „Od raja do pakla i nazad, život je zabavna stvar. Lepota se nalazi na najčudnijim mestima, čak i na najodvratnijim.”

Rođen 17. marta 1969. u Londonu kao Li Aleksander Mekvin, ovaj sin taksiste bio je najmlađi od šestoro dece. Napustio je školu u šesnaestoj i otišao da šegrtuje u kući „Anderson & Šepard”, čiji su klijenti bili princ Čarls i Mihail Gorbačov. Nakon toga se usavršavao u Italiji i Japanu, a 1994. vratio se u London, gde je upisao prestižnu školu dizajna ”Sent Martins”.

Na modnu scenu lansirala ga je urednica časopisa „Tatler”, Izabel Blou, koja je svojevremeno izjavila: „Moj prvi susret sa Mekvinom desio se 1994. na diplomskoj reviji u 'Sent Martinsu'. Kada su se pojavile njegovi modeli, bila sam oduševljena krojem i pokretom tkanina i odlučila sam da otkupim celu kolekciju.
Već posle prvih kreacija Mekvin je stekao reputaciju kontroverznog dizajnera koji voli da šokira. Bio je poznat po raskošnim, neuobičajenim revijama: kolekciju proleće/leto 2003. prikazao je u replici olupine broda, 2005. modeli su bile ljudske figure šaha, a 2006. inspiracija su mu bile škotske udovice. Kada se Izabela Blou ubila 2007, čitavu kolekciju posvetio je njoj.

Godine 1996. nasledio je Džona Galijana na mestu glavnog dizajnera kuće „Živanši”, gde je ostao do marta 2001. Pre pet godina sarađivao je sa „pumom” na posebnoj liniji trenerki.

U periodu 1996-2003. četiri puta je bio proglašen za britanskog dizajnera godine.

Otvoreno gej, sebe je jednom opisao kao „ružičastu ovcu u familiji”. Leta 2000. oženio je svog partnera, filmskog autora Džordža Forsajta.

Svoju novu kolekciju trebalo je da predstavi 9. marta na Nedelji mode u Parizu, a neke od kreacija sa poslednje revije možete da vidite u spotovima Lejdi Gage.

Blog o ovoj vesti možete da pročitate ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: