Aktuelno 0

27.04.2024.

8:19

Na aukciji džepni sat najbogatijeg putnika sa Titanika

Džepni sat koji je pripadao najbogatijem putniku na Titaniku naći će se sutra na aukciji i mogao bi da bude prodat za čak 150.000 funti (oko 175.000 evra).

Izvor: Tanjug

Na aukciji džepni sat najbogatijeg putnika sa Titanika
christopher krohn/Shutterstock

Podeli:

Aukcija za džepni sat ''Voltam'' od 14-karatnog zlata Džona Džejkoba Astora IV počeće sa početnom ponudom od 60.000 funti, navela je aukcijska kuća Henri Aldridž end San, preneo je Si-Bi-Es.

Sat sa ugraviranim inicijalima JJA pronađen je zajedno sa Astorovim telom kada su pronađeni njegovi ostaci nekoliko dana nakon što je Titanik potonuo.

Pronađen je i zajedno sa dijamantskim prstenom, zlatnim i dijamantskim manžetnama, 225 funti u engleskim novčanicama i 2.440 američkih dolara.

"Astor je dobro poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanik i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svetu u to vreme, sa imetkom od otprilike 87 miliona dolara, što je ekvivalentno nekoliko milijardi dolara danas", navela je aukcijska kuća.

Astor je bio na Titaniku sa suprugom Medlin.

Poslovni tajkun, koji je imao 40 godina, oženio se 18-godišnjakinjom 11. septembra 1911, navela je aukcijska kuća.

Mladenci su otišli ​​na produženi medeni mesec u Evropu i Egipat dok su čekali da utihnu tračevi o njihovom braku.

Vraćali su se u SAD kada je Titanik udario u santu leda 14. aprila 1912. godine.

Prema aukcijskoj kući, Astor je pitao da li bi mogao da se pridruži svojoj supruzi na čamcu za spasavanje, pominjući njeno "delikatno stanje".

Nakon što mu je rečeno da mora da sačeka dok sve žene i deca ne odu, Astor je navodno zapalio cigaretu i bacio rukavice svojoj ženi.

Otišao je da popuši cigaretu sa piscem Žakom Futrelom, koji je takođe, nastradao kada je Titanik potonuo.

Oni su bili među više od 1.500 nastradalih.

Astorovo telo i njegov sat pronašao je parobrod ''CS Mekej-Benet'' 22. aprila 1912.     

Njegova supruga je preživela.

U novembru je na aukciji prodat redak meni iz prvoklasnog restorana Titanika zajedno sa džepnim satom još jednog putnika koji je poginuo u katastrofi 1912. godine.

Jelovnik je prodat za oko 101.600 dolara, a džepni sat ruskog imigranta Sinaija Kantora, prodat je za oko 118.700 dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

20 h

Podeli: