Aktuelno 4

17.04.2024.

11:10

Konačno otkrivena velika tajna Titanika

Aprila 1912. godine svet je potresla jedna od najvećih pomorskih tragedija u istoriju, kada je RMS Titanik potonuo nakon sudara sa santom leda.

Izvor: B92.net

Konačno otkrivena velika tajna Titanika
christopher krohn/Shutterstock

Podeli:

Katastrofa je odnela 1.500 života, dok olupina i danas leži na dnu Atlantika.

Zahvaljujući animatoru Džeredu Ovenu iznova se možemo diviti velelepnom brodu, koji je pre 112 godina isplovio iz Sauthemptona na prvo - i poslednje putovanje.

On je prikazao svih 10 paluba, uključujući poslednju sa čamcima za spasavanje.

"Kada su završili izgradnju, Titanik je bio najveći brod na svetu. Dizajniran je pre više od 100 godina, dakle bez kompjutera i 3D softvera. Sve je rađeno ručno, što predstavlja neverovatno inženjersko i zanatsko umeće", rekao je Oven.

Njegova animacija možda bi mogla da pomogne australijskom milijarderu Klajvu Palmeru koji je najavio da će rekonstruisati čuveni brod.

"Titanik 2" trebalo bi da bude gotov do 2027. godine, a jedina razlika u odnosu na original biće najsavremeniji navigacijski i sigurnosni sistemi.

Mladi animator otkrio nam je i tajne dizajna broda, uključujući palo poznatu priču o četvrtom i poslednjem dimnjaku sa crnim vrhom.

"Korišćena su samo tri, a četvrti je dodat zbog celokupnog izgleda", objasnio je Oven.

On kaže da su graditelji verovali da Titanik “izgledati moćnije” sa četiri dimnjaka, ali je on korišćen samo za ventilaciju, prenosi Daily Mail.

Zanimljivo je pomenuti šta znači skraćenica “RMS”, što malo ljudi zna. Titanik je bio "Kraljevski poštanski brod" (Royal Mail Ship) i korišćen za prevoz pošte/paketa.

Prema podacima muzeja Smitsonijan na plovilu je bilo između šest i devet miliona predmeta, namenjenih Njujorku.

Naravno, sva pošta je izgubljena kada je brod potonuo 15. aprila, dva sata i 40 minuta nakon sudara sa ledenom santom.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: