Aktuelno 2

19.04.2024.

17:21

Knjiga iz 1898. nagovestila potonuće Titanika?

Luksuzni brod za koji se verovalo da je nepotopljiv krenuo je u aprilu preko severnog Atlantika, da bi na kraju udario u ledeni breg i završio na dnu okeana. Ali to nije bio Titanik, već Titan.

Izvor: B92

Knjiga iz 1898. nagovestila potonuće Titanika?
Shutterstock/Anton_Ivanov

Podeli:

Titanik je bio jedan od najveličanstvenijih brodova ikad sagrađenih. Svako je čuo za njega, a film o potonuću ovog broda nema koju prestižnu nagradu nije dobio. Luksuzni brod za koji se verovalo da je nepotopljiv krenuo je u aprilu preko severnog Atlantika, da bi na kraju udario u ledeni breg i završio na dnu okeana. Ali to nije bio Titanik, već Titan.

Fiktivni brod Titan je potonuo na stranicama knjige Morgana Robertsona iz 1898. godine "Uzaludnost", kasnije nazvane "Olupina Titan".

"Ovaj brod je bio najveći na površini okeana...", ovim rečima počinje knjiga, opisujući Titan koji neodoljivo podseća na Titanik, barem po knjizi.

Pored sličnih imena, otprilike su iste i veličine, nešto je brži i duži Titanik. Isti broj elisa (tri), kao i sličan broj brodova za spasavanje (Titan 24, Titanik 20).

Kada su ove sličnosti otkrivene, Titanov tvorac je pozdravljen kao vidovnjak. Međutim, bivši mornar je brzo odbacio paranormalno poreklo njegove priče, tvrdeći da je knjiga nastala iz njegovih znanja i iskustava koje je stekao tokom različitih plovidbi, prenosi Dejli mejl.

On je svakako znao sve te stvari, otac mu je bio kapetan broda, a rođen je u Osvigu na jezeru Ontario, naveo je Džordž Demas, istoričar iz grada Osvigo.

Robertson je još kao mlad svuda pratio svog oca i odmalena zavoleo more, da bi kasnije i sam postao pomorac.

Frustriran zbog netačnosti u pričama i romanima o brodovima i pomorstvu odlučio je da postane pisac i prenese svoje znanje kroz zanimljive priče.

"Uzaludnost" je fiktivno delo o "plutajućem gradu", kako je Robertson opisivao Titan u svojoj knjizi.

Pored toliko sličnosti, ipak, postoje brojne razlike između Titanika i Titana, poput pijanog oficira koji se bori sa polarnim medvedom na ledenom bregu, što postoji u knjizi, a u priči o Titaniku toga nema.

Nije samo ova Robertsonova knjiga dovođena u vezu sa slavnim brodom. Britanski novinar T. Sned je tako ukazao na priču "Potapanje modernog putničkog broda" iz 1886. godine i dovodio je u vezu sa Titanikom svojevremeno. U sasvim bizarnom obrtu, na kraju je novinar završio na Titaniku i nestao u ledenim vodama okeana nakon nesreće.

"Uzaludnost" nije štampana u vreme kad je Titanik potonuo, ali je onda iznenada ova knjiga vaskrsla zbog zarade, a Robertson je tek nešto malo novca od toga uspeo da vidi. Uprkos bogatoj karijeri, s više od 200 kratkih priča i 14 knjiga, on je završio u bedi i umro je 1915. godine.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: