Kardiohirurzi na tragu velikog otkrića: Inovativno rešenje kao zamena za srčanu komoru

Za decu koja su rođena sa jednom funkcionalnom srčanom stranom i kod kojih kardiovaskularni sistem otkazuje za sada ne postoji nijedno dugoročno i delotvorno rešenje osim transplantacije srca.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2021.

17:16

Kardiohirurzi na tragu velikog otkrića: Inovativno rešenje kao zamena za srčanu komoru
Foto: Jesse Orrico

Univerzitetska klinika za kardiohirurgiju Medicinskog univerziteta u Beču pokazala je prvi put na životinjskom modelu da implantirana krvna pumpa može efikasno da zameni desnu srčanu komoru kod dece koja imaju jednu funkcionalnu srčanu stranu.

U projektu učestvuju Medicinski uvierzitet u Beču, Univerzitetska klinika Hamburg-Ependorf i Tehnički univerzitet iz Ciriha ETH.

Novu tehnologiju krvne pumpe je osmislio i razvio interdisciplinarni tim pod tehničkim rukovodstvom Markusa Granegera (Beč) i medicinskim rukovodstvom Danijela Cimpfera (Beč) i Mihaela Hiblera (Hamburg-Ependorf).

Dečijim kardiohirurzima je pošlo za rukom da pumpu implantiraju u jedinstven životinjski model.
Foto: Alexandru Acea
"Pumpa je u potpunosti zamenila desnu srčanu stranu kod ovaca u vremenskom periodu od više sati. Rezultati su potvrdili potencijal pumpe da normalizuje kardiovaskularni sistem kod pacijenata sa jednom funkcionalnom srčanom komorom bez znatnog oštećenja krvi", objašnjavaju Graneger i Cimpfer.

"Univerzitetska klinika za kardiohirurgiju Medicinskog univerziteta u Beču je zajedno sa svojim partnerima postavila sebi cilj da pronađe jedinstvenu terapiju za ove pacijente", izjavili su Cimpfer i Graneger.

Sledeći korak projekta podrazumeva istraživanja koja bi ispitala dugoročni efekat ovakve terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: