Sa veštačkim zaslađivačima trostruko veće šanse za moždani udar

Prema Američkom udruženju za srce (American Heart Association) više od tri četvrtine pacijenata koji su doživeli moždani udar ima visok krvni pritisak, pa lekari kažu da je najbolji način za izbegavanje moždanog udara redovno snižavanje krvnog pritiska, koji se najsigurnije snižava pravilnom ishranom.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 11.09.2021.

15:43

Sa veštačkim zaslađivačima trostruko veće šanse za moždani udar
Foto: shutterstock.com/PavelKant

A da bi ishrana zaista bila pravilna potrebno je, kažu lekari, iz nje izbaciti veštački zaslađena pića jer mogu utrostručiti rizik od moždanog udara, i to ako ih pijete samo jednom dnevno - iako se često prodaju kao zdravija opcija pićima sa šećerom. Istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta Boston pratili su kod 3.000 učesnika starijih od 45 godina dugoročni uticaj konzumiranja veštački zaslađenih pića, a prema njihovim nalazima, učesnici koji su pili barem jedno dijetalno piće dnevno imali su gotovo dvostruko veću verovatnoću za moždani udar, i tri puta veću verovatnoću za ishemijski moždani udar. Uz to, studija je otkrila i da ljudi koji svakodnevno konzumiraju dijetalne napitke imaju triput veću verovatnoću da razviju demenciju.

"Glavni problem s veštački zaslađenim (dijetalnim) pićima je to što se ona prodaju kao zdravije alternative pićima zaslađenima sa šećerom, a nikako to nisu", rekao je za Best Life dr Ralf Sako, bivši predsednik American Heart Association i predsednik Odseka za neurologiju Medicinskog fakulteta Miller na Univerzitetu u Majamiju na Floridi. Prema Američkom udruženju za srce i još nekoliko velikih studija, sva gazirana pića se povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa tipa 2, srčanog udara i vaskularne smrti, uz moždani udar i demenciju. Ipak, objasnio je Sako, nije ih dobro jednostavno zameniti 'dijetalnim' bezalkoholnim pićima jer je za zdravu ishranu i zdravu telesnu težinu važno ograničiti i dodane šećere i veštačke zaslađivače, pa lekari sve više podstiču pacijente da piju vodu, mleko s niskim udelom masti i druga pića bez veštačkih zaslađivača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: