Guščin: Nema potrebe za modifikacijom vakcine Sputnjik V

Efikasnost vakcine Sputnjik V iznosi 97,6 procenata, prema rezultatima analize podataka oko 3,8 miliona vakcinisanih Rusa, a stručnjaci potvrđuju da vakcina trenutno ne treba da se modifikuje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2021.

08:23

Guščin: Nema potrebe za modifikacijom vakcine Sputnjik V
Ilustracija/Foto:EPA/Sanjay Baid

Vakcina Sputnjik V trenutno ne treba da se modifikuje, pošto je i dalje visoko efikasna u borbi protiv širenja kovida 19, izjavio je danas Vladimir Guščin iz Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja".

"Mi možemo da kreiramo adaptirane varijante vakcine protiv novih sojeva koronavirusa ako postoje pouzdane informacije i podaci za to, ali mi za sada ne vidimo potrebu za tim", rekao je Guščin za rusku televiziju, prenosi TAS.

Ruski istraživač je istakao da postojeća vakcina Sputnjik V ima sve neophodne nivoi zaštite: efikasno štiti od smrtnih ishoda povezanih sa koronavirusom i teških simptoma bolesti, kliničkih simptoma bolesti i smanjuje virusno opterećenje u telu zaraženih osoba.

Da li i vakcina sputnjik V izaziva krvne ugruške?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: