Koji su simptomi indijskog soja virusa? Mogu da zavaraju

Glavobolja, grlobolja i curenje nosa jesu neki od najčešće prijavljivanih simptoma indijskog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Izvor: BBC
Podeli
Foto: Depositphotos/Krisdog
Foto: Depositphotos/Krisdog

Pročitajte još:

Ne štite sve maske, niti svi testovi pokazuju istinu: Nađeno na milione neispravnih proizvoda

Zelić posle odobrenja Fajzerove vakcine za decu: Slede koraci stručne komisije i Batut

Prema istraživanju profesora Tima Spektora, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama koronavirusa, a sve više obolelih tvrdi da nisu izgubili čulo mirisa i ukusa i da nisu imali povišenu telesnu temperaturu, nego su osećali simptome jače prehlade – curenje nosa, bolove u grlu i glavobolju.

To su podaci prikupljeni na osnovu istraživanja na uzorku od više hiljada ispitanika koji su svoje simptome prijavljivali kroz aplikaciju.

"Nemamo dobre vesti"

"Nemamo dobre vesti, beležimo eksponencijalni rast obolelih, posebno na području severozapadne Engleske i Škotske. Većinom se radi o mladima uzrasta od 20 do 29 godina i nešto starijima uzrasta od 40 od 49 godina. Mlađa populacija nije imunizovana ili je vakcinisana samo jednom dozom, čime se, naravno, ne postiže odgovarajući imunitet. Smrtnost je nešto manja nego kod britanskog soja, ali ono što mora da nas brine jeste i dalje tzv. dugi kovid, dakle Velika Britanija definitivno ima problem", kazao je profesor.

Upravo te nespecifične simptome oboleli ne pripisuju virusu kovid 19, pa nastavljaju s uobičajenim životnim i društvenim navikama, odlaskom na posao i zabave, misleći kako se radi o sezonskoj prehladi.

Profesor apeluje na nužnost dobijanja druge doze vakcine i na ostajanje kod kuće već pri pojavi prvih simptoma u smislu glavobolje, grlobolje i curenja iz nosa.

90% trenutnih slučajeva u Velikoj Britaniji navodno je povezano upravo s delta varijantom virusa, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu