"Trećom dozom vakcine drugog proizvođača napadaju virus na više načina"

Zdravstvene vlasti Bahreina odlučile su da će svi vakcinisani Sinofarmom, koji imaju iznad pedeset godina, gojazni su i hronični bolesnici, dobiti jednu dozu Fajzerove vakcine, čak iako su potpuno vakcinisani. U Bahreinu je revakcinisano 47% stanovništva i to najveći broj kineskom vakcinom, ali pošto se ta ostrvska zemlja našla u novom talasu koronavirusa, treća doza je njihov pokušaj da ga zaustave, piše Vol strit žurnal. Ovakav potez liči na pokušaj da se virus "napadne" na više načina, smatra virusologinja dr Ana Gligić, koja je u vreme epidemije velikih boginja bila šefica Instituta za virusologiju na Torlaku.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

12:33

Foto: Depositphotos/Belchonock

Na ideju buster doze došli su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se treća doza već daje nekim stanovnicima. Sejšeli, gde je čak 65% ljudi bilo vakcinisano Sinofarmovim i Astrazenekinim vakcinama, takođe razmišljaju o davanju treće doze zbog trećeg talasa. I tu se lista zemalja ne završava jer i neke evropske zemlje razmišljaju na isti način, a sve zato što su kineske vakcine napravljene od celog virusa i kao takva daje drugačiji imunitet od ovih vakcina koje nose poruku.

"U slučaju da se uveze nova vrsta mutanta, ovi koji su primili celi virus neće odgovoriti jednako dobro. Biće kompleksniji nadražaj na imuni sistem ako tome dodate i najesencijalniji deo korone koji su nadogradili, odnosno parče S proteina koji su iskoristili za Fajzerovu vakcinu. Biće bolje stvaranje antitela odbrane i u tom lancu su najbolja neutrališuća antitela koja se prva javljaju, jer takvi pacijenti iz mog iskustva sa variola verom, nikad ne umiru. Problem je što ih ne merimo i to je svugde jako komplikovano", ističe virusologinja za B92.net.

Njeno iskustvo, dok je radila svoju doktorsku disertaciju pet godina nakon epidemije variola vere, pokazuje da su neutrališuća antitela duže trajala, odnosno da su posle 13 meseci merenja bila na istom nivou kao i nakon prve četiri nedelje kada dostignu maksimum. Ipak, doktorka nije preveliki optimista. "Lično sam protivnik treće doze, nije mi baš jasno koliko će to da ima efekta, a posebno zato što ne možemo da merimo ni celularni imunitet, ni neutrališuća antitela. Jako je kompleksan proces merenja tih antitela i radi se uz pomoć četiri metode na životinjama i na pilećim embrionima i to kada se izoluje novi virus. Drugo, ne poznajemo još ni virus, ni vakcine. Videćemo na duže staze šta će biti, ali šta ako virus ponovo mutira kao što je slučaj sa svim RNK virusima i od Nove godine bude potrebna nova doza? Nećemo valjda da ljude 'filujemo' svim i svačim?", pita se naša sagovornica.

Podsetimo, prvi rezultati zdravstvenih vlasti UAE ukazivali su na to da kineska vakcina nudi 86% zaštite protiv simptomatske bolesti i 100% zaštite protiv hospitalizacije, ali rast broja novozaraženih u azijskim zemljama primorava ljude da razmišljaju o novijim vakcinama. Sve ovo su dodatno podgrejale informacije da kod nekih ispitanika kineska vakcina uopšte ne izaziva stvaranje antitela, zbog čega su i kineski proizvođači počeli da razmišljaju o trećoj dozi vakcine.

Ali šta ako ona pruža upravo drugu vrstu zaštite koju nije lako meriti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: