Maj - mesec alergija: Kako se zaštititi? VIDEO

Toplije vreme i boravak u prirodi donosi nam kijanje, kašljanje, crvenilo očiju, promuklost - simptome koji se javljaju kada polenovo zrno uđe u respiratorne organe, usled čega nastaje hemijska reakcija sa našim telesnim tečnostima.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

U ovom periodu od alergena je najviše zastupljen polen drveća.

"Polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najpre polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alregeni potencijal. Zatim, tu su platan, vrbe, jasen, javor, orah, kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme, poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa", objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Mirjana Mitrović kaže da ljudi treba da prate izveštaje o vrednostima alergena kako bi uskladili svoje aktivnosti, ali opšta preporuka za alergične osobe je da ne provetravaju prostoriju ujutru, već u poslepodnevnim časovima, zatim da izbegavaju direktan kontakt sa alergenima u prirodi, kao i da se pridržavaju propisane terapije, a ne da se leče sami.

"U ovom periodu se najčešće žale oni koji nisu na vreme krenuli sa terapijama. Toaleta nosa je najbitnija, dakle tri do četiri puta dnevno treba ispirati sluzokožu nosa, pri čemu se koristi fiziološki rastvor ili rastvori morske soli. Oni koji imaju prepisanu terapiju treba da je uzmu neposredno pred izlazak u prirodu, a zbog insekata preporučljivo je čak i da sa sobom ponesu antihistaminik", kaže Ana Nikolić iz Udruženja pacijenata "Alergija i ja".

Kako pročitati vrednosti merenja prisutnosti polena u vazduhu pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu