Svet 4

07.05.2024.

15:19

Moskva: Zbog Makrona...

Rusija saopštila da planira da održi vežbe koje simuliraju korišćenje nuklearnog oružja blizu granice sa Ukrajinom, koje se naziva i taktičko nuklearno oružje, prenosi CBS.

Izvor: Index.hr

Moskva: Zbog Makrona...
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Podeli:

Najava Rusije objavljena je uoči inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina na peti mandat i nekoliko dana pre nego što Moskva proslavi Dan pobede, najvažniji sekularni praznik Rusije, kojim se obeležavaq njena pobeda nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

"Vežbe su odgovor na provokativne izjave i pretnje određenih zapadnih zvaničnika u vezi s Ruskom Federacijom", navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Prvi put da Rusija javno najavljuje vežbe taktičkog nuklearnog oružja

Ovo je prvi put da je Rusija javno najavila vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem iako ruske strateške nuklearne snage redovno održavaju takve vežbe, prenosi Index.hr.

Najava Rusije je upozorenje zapadnim saveznicima Ukrajine da se ne uključuju dublje u dvogodišnji rat. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i neki od njegovih zapadnih partnera upozorili su da bi se, ako se Rusiju ne zaustavi, sukob mogao preliti izvan Ukrajine u rat između NATO-a i Rusije.

Peskov: Nova runda eskalacije

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je prošle sedmice da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da će kijevske snage moći da koriste britansko oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije. Neke druge zemlje NATO-a koje Kijevu dostavljaju oružje odbacile su tu mogućnost.

Kremlj je te komentare označio opasnima, pojačavajući napetosti između Rusije i NATO-a. Rat je već značajno opteretio odnose između Moskve i Zapada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Makronova nedavna izjava i druge primedbe britanskih i američkih zvaničnika podstakle nuklearne vežbe.

"To je nova runda eskalacije. To je bez presedana i zahteva posebnu pažnju i posebne mere", komentarisao je Peskov izjave zapadnih saveznika Ukrajine, piše CBS.

"Komentari Makrona i Kamerona mogu nuklearno naoružani svet gurnuti prema globalnoj katastrofi", izjavio je pak Dmitrij Medvedev, zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti kojim predsedava Putin.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: