Doktorka Tasić je u timu koji leči Šumahera i istražuje posledice koje korona ima na organe

Dr Milana Tasić, naša mlada naučnica sa Sorbone i članica tima koji leči slavnog vozača Formule 1 Mihaela Šumahera, deo je tima koji je uključen u program nazvan Stroma-CoV-2 koji ima za cilj lečenje pacijenata sa ozbiljnijom kliničkom slikom, odnosno oštećenja njihovih organa kao posledice.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 17.02.2021.

12:33

Doktorka Tasić je u timu koji leči Šumahera i istražuje posledice koje korona ima na organe
Foto: gerasimov/depositphotos

"Problem u plućima koji nastane kada je potrebna reanimacija je citokinska oluja, odnosno dolazi do lečenja molekula koji izazivaju upalu i sam cilj ćelijske terapije jeste smanjenje toga. Ovo kliničko istraživanje je još u toku. Specifične ćelije ubrizgavamo tri puta na 48 sati dok se ne poboljša klinička slika tih pacijenata. Metoda je pre svega bezbedna, ali počinje da pokazuje i efikasnost", kaže za TV Prva dr Tasić.

Sam cilj ovog lečenja je, kako dodaje, da se oštećeni nefunkcionalni deo organa zameni živim i funkcionalnim ćelijama kako bi došlo do regeneracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: