Anesteziolozi: Primetno je poboljšanje stanja pacijenata na respiratorima VIDEO

Od posledica koronavirusa 138 osoba je na respiratorima i u teškom su stanju. Najobučeniji za pomoć tim teškim pacijentima su anesteziolozi.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2020.

11:29

Anesteziolozi: Primetno je poboljšanje stanja pacijenata na respiratorima VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Poslednjih dana primetno je poboljšanje stanja pojedinaca unutar jedinica intenzivnog lečenja, kaže za TV Prvu anestezilog prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

Prema njegovim rečima, sve više pacijenata je u dobrom stanju i idu na odvajanje od ventilatora mehaničke ventilacije. Ipak, treba izbegavati pogoršanje stanja da biste se javili lekaru.

"Simptomi su raznovrsni, ali najčešće mogu početi suvim kašljem, opštom malaksalošću i temperaturom, mada ima i nespecifičnih tegoba, kao što su mučnina, dijareja, ređe i povraćanje. Najvažnije je da se pacijenti jave što pre kod lekara kako bi se ustanovilo da li postoje promene u respiratornom traktu i napravi rendgenski snimak pluća, a ukoliko se stanje pogoršalo, onda mi anesteziolozi procenujemo da li je potrebno nekog povezati s mehaničkim ventilatorom i na taj način obezbediti mu dovoljnu količinu kiseonika u arterijskoj krvi", objašnjava dr Lađević.

U ovom trenutku ima dovoljno anesteziologa da se zbrinu najkritičniji pacijenti, kaže dr Srđan Melentijević, šef jedinice intenzivnog lečenja KBC Zvezdara.

Anesteziolozi su najobučeniji za intenzivno lečenje najugroženijih bolesnika. Kako bi im ublažili neprijatnost na respiratorima, sve te bolesnike sediraju, otkriva dr Dejan Marković, pomoćnik direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

"Svi koji dođu do toga da im je potrebna mehanička ventilacija dobiju lekove za sedaciju zato što mehanička ventilacija kod ove vrste bolesti nije kratkotrajna jer pluća ne mogu da se oporave za nekoliko sati i ni za dan ili dva. Stavljanje respiratora je vrlo neprijatna procedura. Postoji plastični tubus koji stoji u disajnim putevima. Ležanje na leđima i okretanje na stomak tokom mehaničke ventilacije takođe su neprijatne procedure."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: