Budite se noću radi odlaska u toalet? Imamo rešenje

Mnogi ljudi, naročito oni stariji od 50 godina, bude se i po više puta tokom noći zato što osećaju potrebu da odu u toalet.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 27.03.2017.

13:34

Budite se noću radi odlaska u toalet? Imamo rešenje
Foto: Thinkstock

Lekari upozoravaju da ovaj problem, koji možda deluje trivijalno, zapravo dovodi do manjka sna, iritiranosti i stalnog umora. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da za njega postoji vrlo jednostavno rešenje i to u vidu promena navika u ishrani.

Japanski tim naučnika, čiji je rad predstavljen na Konferenciji Evropskog društva urologa u Londonu, pratio je 321 dobrovoljca tokom perioda od tri meseca.

Oni su otkrili da osobe koje unose manje soli ređe idu u toalet.

Kada su ispitanici dobili zadatak da smanje unos soli za 25 odsto - sa 10,7 na 8 grama dnevno - njihove posete toaletu smanjile su se sa 2,3 na 1,4 puta po noći.

Istraživači su otkrili i da je dnevno uriniranje smanjeno kada je umanjen unos soli u ishrani.

Vođa studije dr Macuo Tomohiro sa Univerziteta Nagasaki kaže da je ovo prva studija koja meri uticaj soli na učestalost odlazaka u toalet.

"Noćno uriniranje mnogim ljudima predstavlja problem, naročito s godinama. Ovaj rad pokazuje da bi i jednostavna promena u ishrani mogla znatno da poboljša kvalitet života mnogim ljudima", kaže dr Tomohiro.

Natrijum igra ključnu ulogu u održavanju adekvatne ravnoteže tečnosti u tkivima i krvi. Međutim, višak ovog minerala u organizmu dovodi do preterane proizvodnje urina, a u ekstremnim slučajevima i do stvaranja edema, otoka, kada se višak tečnosti zadržava ispod kože, najčešće oko zglobova.

Visok unos soli tera ljude da piju više tečnosti, što dodatno pogoršava problem.

Druga studija predstavljena na istoj konferenciji pokazala je i da lečenjem apneje u snu, koja se obično povezuje s glasnim hrkanjem, takođe može sprečiti nepotrebne posete toaletu tokom noći.

Holandski tim naučnika otkrio je da je čak 65 odsto ispitanika ređe odlazilo u toalet noću kada su dobili adekvatnu masku za disanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: