Zdravlje

Četvrtak, 28.05.2020.

10:20

Ova beba je prva na svetu koja je dobila lek na bazi kanabisa

Oskar Parodi rođen je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom (HIE), što predstavlja nedostatak protoka kiseonika ili krvi iz placente do deteta.

Izvor: B92, SKY

Ova beba je prva na svetu koja je dobila lek na bazi kanabisa
Foto: depositphotos/Ondrooo

Britanska beba postala je prva na svetu kojoj su dodeljeni lekovi na bazi kanabisa u sprečavanju napada kod novorođenčadi koji može dovesti do oštećenja mozga.

Beba, koja sada ima 11 nedelja, primila je tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču, što je standard za decu rođenu sa HIE, ali njegova majka se saglasila da mu lekari daju i dozu leka na bazi kanabisa.

To je prvi put da se lek koristi za pokušaj sprečavanja napada kod bebe sa HIE, a već se koristi za pomoć u lečenju dece sa retkim oblicima epilepsije.

Istraživači iz studije nadaju se da će se lek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj nezi kako bi se pomoglo bebama koje su u riziku od napada i povreda mozga, prenosi Skaj.

Lekari su prvih 120 sati merili električne signale u mozgu bebe, kao i fizičke i neurološke i krvne pretrage.

Profesor Pol Klark, konsultant neonatologa u bolnici, je rekao:

"Na odeljenju je mnogo uzbuđenja i vrlo smo ponosni. Ovo je prvi put da se lek koji se dobija na bazi kanabisa intravenski testira na ljudskim bebama".

Prvoj fazi ispitivanja, koja uključuje jedinice u Velikoj Britaniji i Evropi, biće potrebno oko godinu dana, a razvoj beba će se proveravati 30 dana, šest meseci i 12 meseci nakon pražnjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: