Zdravlje

Sreda, 12.10.2022.

20:16

Odobreni novi poboljšani busteri protiv kovida, samo za decu od 5 do 11 godina

Deca od 5 godina sada mogu da primaju ažurirane vakcine protiv kovida 19 koje ciljaju na omikronsku varijantu virusa nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potpisali ugovor u sredu.

Izvor: B92

Odobreni novi poboljšani busteri protiv kovida, samo za decu od 5 do 11 godina
Foto:EPA/ RUNGROJ YONGRIT

Konačna reč, od direktorke CDC-a, dr Rošel Valenski, došla je samo nekoliko sati nakon što je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila ažurirane doze. FDA je odobrila modifikovanu vakcinu kompanije Pfizer-BioNTech za decu od 5 do 11 godina. Modernina vakcina je odobrena za decu od 6 do 17 godina, piše NBC News.

Deca koja su primila primarnu seriju vakcine od dve doze bilo koje vakcine i ona koja su primila dopunsku vakcinu imaju pravo da dobiju ažurirane bustere sve dok je prolo dva meseca od njihove poslednje doze, navodi se u saopštenju FDA.

Obe vakcine ciljaju na BA.4 i BA.5 omikronske podvarijante, pored originalnog soja koronavirusa, u jednoj injekciji. BA.5 ostaje dominantna vrsta u SAD, čineći oko 79% svih novih slučajeva koronavirusa, prema CDC-u.

Krajem avgusta, FDA je odobrila Fajzerovu novu vakcinu za upotrebu kod ljudi starijih od 12 godina i Moderninu novu vakcinu za odrasle od 18 i više godina. Novi busteri su zamenili prvu seriju, koja je dizajnirana da cilja originalni soj koronavirusa.

Odobrenje u sredu dolazi pošto je vakcinacija za primarnu seriju sa dve doze kod male dece i dalje niska u SAD, iako su se stope poboljšale. Samo oko 31% dece uzrasta od 5 do 11 godina primilo je dve doze bilo koje kovid vakcine, prema podacima CDC-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: