Stručnjaci: Koronavirus može da ima ogromne posledice na mentalno zdravlje i u ranim godinama

Osim što je pandemija koronavirusa uveliko uticala na našu svakodnevnicu te nam “nametnula” nove oblike ponašanja, stručnjaci kažu da koronavirus može da ima ogromne posledice i na mentalno zdravlje.

Izvor: Kliks.ba
Podeli
Foto:Deposutphotos/AntonioGuillemF
Foto:Deposutphotos/AntonioGuillemF

Nažalost, često zaboravljamo da se s problemima u mentalnom zdravlju suočavaju i najmlađi. Dečija depresija je ozbiljna, realna pojava koja nije nimalo zanemarljiva, i koja je, suštinski duboko ukorenjena u društvu. Međutim, naučnici tvrde, ova pojava se kod dece vrlo često uzima zdravo za gotovo pod izgovorom da “deca nemaju briga”, što je potpuno pogrešno razmišljanje.

Porodični ili ekonomski problemi, pritisak vršnjaka i samoizolacija su samo neki od razloga koji se ističu kao potencijalni preduslovi za obolevanja od depresije i u ranim godinama.

Dečija depresija, još jednom se naglašava, ozbiljan je problem, koji, prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, predstavlja treći po redu motiv za veliki broj dečijih samoubistava. Tvrdi se da upravo neevidentiranje depresije može voditi suicidalnim tendencijama. Zbog toga se, između ostalog, preporučuje roditeljima da obrate pažnju na ove znakove:

Bezvoljnost odnosno gubitak interesa za igru, značajan gubitak težine, problem s koncentracijom, gubitak apetita, tuga i osećaj usamljenosti te problem sa spavanjem.

Ako, kao roditelj, prepoznate navedene simptome, preporučuje se da svoje dete odvedete kod lekara i prekontrolišete njegovo mentalno stanje.

strana 1 od 73 idi na stranu