Loše navike uzrok povreda kičme, utrnulosti, bolova u stomaku i visokog pritiska

Mnoge ustaljene navike štete zdravlju, a da toga nismo ni svesni. Ukoliko ih na vreme ne promenite, mogu dovesti do različitih tegoba koje utiču na to da se ne osećate dobro uprkos zdravoj ishrani, vežbanju, dovoljnom i kvalitetnom spavanju. Stručnjaci navode najčešće nezdrave navike:

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2021.

08:39

Loše navike uzrok povreda kičme, utrnulosti, bolova u stomaku i visokog pritiska
Foto: shutterstock/ORION PRODUCTION

Jutarnja higijena

Spavanje na stomaku može prouzrokovati bol ili utrnulost ruku. U ovom položaju vrat je blago savijen unazad i pritiska nerve koji prolaze celom dužinom gornjih ekstremiteta.

Prekrštene noge prilikom sedenja dovode do podizanja krvnog pritiska. Često prebacivanje noge preko noge stvara pritisak na kukove, a može izazvati i zgrušavanje krvi u nogama, zbog prevelikog pritiska vena. Lekari savetuju da se u ovom položaju ne sedi duže od 10 do 15 minuta. Ukoliko se ove navike ne možete lako osloboditi, onda povremeno treba da ustanete da bi krv normalno cirkulisala.

Istezanje mišića neposredno nakon ustajanja može dovesti do povrede kičme. Tokom noći kičmeni pršljenovi se opuštaju i hidriraju, pa naglo istezanje čini da budu pod velikim pritiskom. Da bi se mišići zagrejali i bili spremni za istezanje, prethodno treba obaviti jutarnju higijenu i raspremiti krevet.

Bol u stomaku

Stezanje kaiša radi vitke linije može dovesti do digestivnih problema. Čvršće zategnut kaiš stvara pritisak u unutrašnjosti stomaka, a posledica takvog stanja je pojava gorušice, nekada bola u stomaku i grudima, kao i otežano gutanje, upozoravaju gastroenterolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: