Sredstvo za odvikavanje ili uvod u duvan? Šta je snus, koji je toliko popularan kod nas? VIDEO

Nije droga, a ni cigareta. Toliko je popularan među mladima da je Nacionalna komisija za kontrolu duvana upalila crveni alarm. U pitanju je "snus" - mleveni duvan, koji je pakovan u minijaturne kesice.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

11:43

Sredstvo za odvikavanje ili uvod u duvan? Šta je snus, koji je toliko popularan kod nas? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

U Srbiji nije registrovan, dakle, nije legalan, ali ga je lako nabaviti. Nije duvan za žvakanje, to je specijalno pripremljen duvan, to jest prah koji je vlažan i napravljen da se lako resorbuje iz sluzokože usne duplje, kaže za Televiziju "Prva" dr Snežana Alčaz, načelnica kliničke službe Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

"On se stavlja između desni i usana na sluzokoži i na taj način se resorbuje. On se porizvodi u Švedskoj i nekim zemljama Severne Amerike, proizvodi se u pakovanju koje liči na kesice za čaj. Šta se na našem tržištu proizvodi ne znam. Zabranjen je u Evropskoj uniji. Jedino se koristi u Švedskoj i Norveškoj, gde je taj tradicionalni način ušmrkavanja duvana burmuta, pa su prešli na snus i kod njih postoji od 18. ili 19. veka, zato i nije zabranjen", objašnjava dr Alčaz.

Smatraju ga značajnim u borbi protiv pušenja. Postoje studije koje pokazuju da ima svoje mesto u odvikavanju od duvana, ali dodaje dr Alčaz, ostatak Evrope ne misli tako.

Prim. dr Petar Borović otkriva da snus ima visoku koncentraciju nikotina.

"Jedan deo se proguta i oštećuje želudac, jedan deo se ispljune. Onda mu se dodaju bikarbonati da ne bi oštetio želudac i pravio gastritis. Amerika ima sistem zaslađenog snusa, uopšte ne osećate gorki ukus duvana. Omiljeni ukus je trešnja. Može da bude za odvikavanje, ali je najčešče uvod u duvan. Organizam se navikne na određenu količinu, mozak luči hormon sreće dopamin. Međutim, vremenom mozgu počne da smeta takoličina dopamina - bude ga previše i mozak smanjuje nivo receptora i to je ona faza kad na primer, pušač više nije zadovoljan jer je puštio pet, pa deset, pa sad traži više cigareta dnevno, a sve jer se smanjuje broj receptora. Tada organizam reaguje kao na svaku drogu. Najteže je prestati sa heroinom, nikotinom, pa kokainom, pa alkoholom, pa kafom", ističe dr Borović.

Koje su posledice upotrebe ovog proizvoda, koji ima visoku koncentraciju nikotina, saznajte u video-prilogu:
Glasajte u našoj anketi da li smatrate da je snus opasniji od cigarete ili nam ostavite vaše komentare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: