Hronika 1

04.05.2024.

17:03

Obeležena godišnjica masakra u Duboni i Malom Orašju; Zapaljene baklje: "Za sve one koji više nisu tu"

Nešto manje od 40 sati nakon nezapamćene tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u selima kod Mladenovca i Smedereva, 4. maja pre godinu dana, dogodio se još jedan masakr u kojem je stradalo 9 i ranjeno 12 ljudi.

Izvor: B92.net

Obeležena godišnjica masakra u Duboni i Malom Orašju; Zapaljene baklje: "Za sve one koji više nisu tu"
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Podeli:

Dve žrtve bile su maloletne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina.

Samo dan posle masovnog ubistva u beogradskoj školi u kojoj je dečak ubica K.K. usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara, Blažić je pucajući iz atuomatske puške prvo u Duboni ubio brata i sestru Milana (22) i Kristinu (25) Panić i njihovog druga Dalibora Todorovića (25).

Potom je u Malom Orašju usmrtio Nemanju Stevanovića (20), Lazara Milovanovića (19), Marka Mitrovića (18), Aleksandra Milovanovića (17) i Nikolu Milića (14).

Završeno

15:35

"Za sve one koji više nisu tu"

Na fudbalskom terenu u Malom Orašju, na mestu gde su stradali provodili dane i odrastali, nakon prijateljske utakmice omladinaca Zvezde i Partizana, na teren su izašli očevi Angeline Aćimović i Ane Božović, Anđelko i Ivan, kao i nekadašnji trener Partizana Igor Duljaj, sa jedne strane, kao i prijatelji i saigrači stradalih momaka u Ravnom gaju.

Neposredno pred ovu utakmicu zapaljene su baklje, a poruka koju su prenosili tada jeste: "Za sve one koji nisu tu".

14:54

Roditelji dece ubijene u Ribnikaru pružili podršku

Podršku roditeljima dece ubijene u Duboni i Malom Orašju pružili su i roditelji dece koja su stradala u pucnjavi u školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja.

Roditelji dece iz Ribnikara su prvo položili cveće na spomenik, a potom su prišli roditeljima žrtava iz Orašja i Dubone. Jedva suzdržavajući suze svi su se izgrlili i pogledom podelili svu tugu i bol...

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

14:29

"Deca su ležala upucana, a onda sam ugledala sina u lokvi krvi"

Milica Ivković, majka dečaka koji je teško ranjen u masakru u selima oko Mladenovca otkrila je danas da je njen sin i godinu dana kasnije i dalje u bolnici i da i dalje pokušava da stane na svoje noge.

"To je strašna situacija, nešto što nikad u životu nismo ni očekivali ni mislili da ćemo doživeti. Bila je stravična scena kao u najgorim horor filmovima. Deca leže na zemlji i ti samo gledaš kako da im pomogneš," kaže Milica Ivković za Blic.

Kako kaže, seća se i momenta kada je ugledala svog sina.

"Neku decu smo poznali, a neku ne. A onda smo ugledali našeg sina kako leži u lokvi krvi. To je bilo stravično, bio je bled! Nismo čekali Hitnu, već smo ga našim kolima prebacili u Hitnu, jer smo bili svesni da su prvi momenti zaista bitni. Te noći stravična je slika bila," priseća se Ivković.

U momentu kada je ranjen, njen sin I. I. je imao 16 i po godina, a sada će napuniti 18. Kako kaže njegova mama, Milica Ivković njegov život sada je potpuno posvećen oporavku.

13:24

Prikupljeno više od 1,2 miliona dinara

Dan obeležavanja godišnjice masakra 4. 05. 2024. počeo je prigodnom ceremonijom, a turnir je okupio 12 ekipa. Mozzart fondacija je obezbedila donaciju od 10.000 evra za pomoć u daljem oporavku povredjenih.

"Naša obaveza danas je da čuvamo sećanje na sve nastradale i da ne dozvolimo da vreme donese zaborav. Ovaj turnir će postati tradicionalan jer je veliki broj mladića nastradalih 04. maj volelo i igralo fudbal.

Tragedija je da se na ovim terenima masakr i dogodio. Tuga je velika, a ogromne su i rane svih preživelih. Zato je neophodno da se zajedno borimo da oni imaju kvalitetan oporavak do potpunog izlečenja i u tu svrhu smo danas turnir i organizovali, da prikupimo novac za tretmane povredjenih“, rekao je Andjelko Aćimović jedan od organizatora turnira, navodi se u saopštenju.

13:23

Počinje memorijalni turnir

Uskoro počinje memorijalni turnir i utakmica između Partizana i Zvezde.

Turnir će biti i humanitarnog karaktera, a prikupljeni novac biće iskorišćen za nastavak oporavka povređenih.

12:29

RTS večeras na Prvom programu, od 21 čas i 10 minuta, emituje dokumentarni film "Oni nisu inicijali", autorke Sanje Dragićević Babić i novinarke Ane Pendić Stanković.

12:26

Veliki broj okupljenih sugrađana

11:00

Roditelji ubijene dece iz "Ribnikara" stigli u Malo Orašje

Roditelji dece koja su ubijena u OŠ "Vladislav Ribnikar"  i sestra ubijenog čuvara Dragana Vlahovića stigli su u Malo Orašje gde polažu cveće na spomeniku nastradalima.

11:00

Počeo komemorijalni program

Jednominutnim oglašavanjem sirena, recitalom posvećenom ubijenima i govorima o nastradalima iz njihovog privatnog života počeo je program posvećen nevinim žrtvama masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni.

Očekuje se i prikazivanje polučasovnog dokumentarnog filma "Nebeska družina".

Na samom programu su dati pomeni i stradaloj deci u Ribnikaru, ali je istaknuto da ne treba zaboraviti i ranjene u ovim strašnim zločinima. U 12 časova Planirano je da počne i revijalna utakmica omladinskih selekcija Crvene zvezde i Partizana i početak Memorijalnog turnira na kome će učestvovati 12 ekipa.

Jedna od ekipa koje će učestvovati na turniru biće baš iz škole Vladislav Ribnikar. Na samom fudbalskom terenu FK Ravni Gaj ispisane su poruke: Živite, Dan prođe al taj dan nikad, Tamo gde ste vi zlo ne postoji, ovde gde smo mi sve je puno vas.

10:48

10:26

09:59

Memorijalni turnir u fudbalu

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu u blizini mesta zločina, koji organizuje FK "Ravni Gaj", sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

09:51

Regularotno telo za elektronske medije pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sata, kada se masovno ubistvo dogodilo.

09:45

Komemorijalni program u Ravnom Gaju

Program u znak sećanja na žrtve počeće u 11 časova u Ravnom Gaju, tokom kojeg će, između ostalog, biti prikazan dokumentarni film "Nebeska družina". sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih maldih ljudi.

09:41

Podignuta optužnica, predlog kazne u trajanju od 20 godina

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv U.B. zbog masovnog ubistva.

Okrivljeni U. B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega mu, prema Krivičnom zakoniku, nije moguće izreći doživotu kaznu zatvora, već maksimalnu u trajanju od 20 godina, što je predlog tužilaštva.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca gde je uhapšen.

Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina i za njegovog oca.

Za optužene rođake optuženog, tužilaštvo je predložilo kazne zatvora od po šest godina.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: