Želeo decu, ali ne i ženu. Dobio ih uz pomoć surogat majke

Jan Makldžon je 2001. godine postao je prvi muškarac u istoriji Velike Britanije koji je rešio da sam zasnuje porodicu i decu dobije koristeći surogat majku. Na veliko iznenađenje svih, Jan je tada postao otac trojki.

Izvor: Klix.ba

Petak, 01.07.2016.

15:04

Želeo decu, ali ne i ženu. Dobio ih uz pomoć surogat majke
Foto: Thinkstock

Naišao je na mnoge kritike i osude jer su tada mnogi surogat majčinstvo doživljavali kao “naručivanje beba”, a njegov potez smatrali sebičnim, jer je odlučio da ima decu bez majke. Ali Lars, Pirs i Jan, kako je nazvao svoje bebe, odrasli su u dečake koji, kako kažu, imaju sve što im je potrebno u životu.

Sada imaju 15 godina. Njihov otac se nikada nije oženio, a jedina ženska figura u njihovom životu bila je kuma Ester Rancen.

"Mi smo savršeno normalna jednoroditeljska porodica. Voleli bismo da živimo u idealnom svetu, ali to nije moguće. Mnogi od nas budu oštećeni u nekom smislu, ali trudimo se da damo sve od sebe. Majčinstvo je predivna stvar, ali ja mislim da je potrebna samo ljubav da biste imali porodicu. Verujem da imam ljubavi sasvim dovoljno", kazao je Jan.

Dečaci rade što žele u slobodno vreme, ali obroke jedu zajedno.

Ako se pitate zbog čega Jan nije našao suprugu i osnovao porodicu uobičajenim putem, razlog je njegov otac. Naglo je oboleo i Jan nije želeo da ga ostavi u staračkom domu, pa mu je bio posvećen 24 sata dnevno. Zbog toga je, kako kaže, “propustio voz” za ženidbu.

Shvatio je da sa 52 godine ne može naći partnerku koja mu odgovara, ali je žarko želeo da postane otac. Tada je odlučio da pronađe surogat majku. Dvadesetsedmogodišnja Tina Prajs koja je već imala dvoje dece pristala je da bude surogat majka. Jajnu ćeliju uzeo je od jedne studentkinje inženjerstva. Proces je tada koštao oko 60.000 dolara i bio je uspešan iz prvog pokušaja.

"Planirao sam samo jednu bebu, ali kada su mi rekli da ću dobiti trojke, bio sam oduševljen. Rođeni su u SAD-u i imali smo mnogo problema dok nisu dobili državljanstvo Velike Britanije, ali to je sada iza nas", rekao je Jan koji i danas ima problem s roditeljskim pravima na decu.

Posao je počeo da radi od kuće i postao mama i tata u jednom. Ističe da ga to ispunjava i da ne žali ni jednog trenutka. Deca imaju redovno kontakte i s biološkom i sa surogat majkom i znaju kako su došli na ovaj svet.

"Neki ljudi u školi ne razumeju, ali nas prihvataju i nemaju problem s tim. Mislim da je hrabro to što je uradio naš otac jer je bilo vrlo komplikovano. Mi smo se navikli i nije nam čudno", kazali su momci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: