Zdravlje

Četvrtak, 21.12.2023.

10:39

Hladnoća može pozitivno uticati na organizam

Iako ne zvuči tako prijatno, stručnjaci insistiraju na tome da je hladnoća veoma korisna za naše zdravlje. Decenijska istraživanja povezuju izlaganje hladnoći, bilo da se radi o tuširanju, kupanju ili trčanju na otvorenom tokom zime, sa bezbroj prednosti.

Izvor: B92

Default images
Foto: Shutterstock/f.t.Photographer

Ovo su, prenosi Dejli mejl, samo neke od ključnih prednosti izlaganja hladnoći.

Poboljšava imuni sistem: Stimuliše leukocite, bela krvna zrnca, koja pomažu u borbi protiv infekcija.

Pomaže u mršavljenju: Može podstaći proces termogeneze, kada telo sagoreva kalorije da bi proizvelo toplotu.

Smanjuje rizik od depresije: Može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije, zahvaljujući otpuštanju neurotransmitera poput noradrenalina i dopamina.

Smanjuje stres: Smanjuje nivo stresa, poboljšava raspoloženje i povećava sposobnost prilagođavanja tela različitim vrstama stresa.

Poboljšava kondiciju: Vežbanje na hladnoći može pojačati potrošnju kalorija i povećati izdržljivost.

Poboljšava seksualni život: Povećava nivo testosterona i estrogena, što može poboljšati seksualni nagon, piše Dejli mejl.

Bez obzira na koristi od nje, pristupanje hladnoći mora da bude postepeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: