Smanjite rizik od hroničnih bolesti: Prestanite da jedete ovu hranu

Konzumiranje voća, povrća i integralnih žitarica je važno za opšte zdravlje i smanjenje rizika od razvoja hroničnih bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2023.

18:53

Smanjite rizik od hroničnih bolesti: Prestanite da jedete ovu hranu
Foto: S_L/Shutterstock

U redu je povremeno uživati u hrani koja se možda ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa sa velikim oprezom. Tačnije, pet namirnica u potpunosti izbegava.

Prerađeno meso

Meso koje je dimljeno, sušeno, soljeno ili su mu u pripremi dodati konzervansi Sami izbegava u širokom luku. Prerađeno meso uključuje kobasice i delikatesno meso. Prerada mesa može pomoći da se poboljša njegova tekstura i rok trajanja, ali ako se jede previše i prečesto, može i štetiti našem zdravlju.

Mlečna hrana sa visokim sadržajem masti

U mlečne proizvode spadaju mleko, kajmak i sir, a snabdevaju organizam proteinima i izvor su kalcijuma. Ali dr Sami tvrdi da nisu za svakoga. Intolerancija na laktozu je jedna od najčešćih intolerancija na hranu.

Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumiranja mlečne hrane jer laktoza nesvarena prolazi u debelo crevo, gde je fermentišu bakterije. Simptomi uključuju nadimanje, bol u stomaku, gasove i dijareju.

"Ova hrana ima tendenciju da bude bogata mastima, iako su dostupne varijante bez masti. Zasićenim mastima je potrebno duže da se svare, što može pogoršati probleme sa varenjem i simptome refluksa, a takođe doprinosi upali u crevima. Takođe, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti mogu da poremete crevne bakterije", ističe lekar.

Pržena hrana

Pržena hrana može izazvati stomačne tegobe jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomerna potrošnja masti može dovesti do nadimanja, mučnine i grčeva.

Visoke temperature koje se koriste za prženje hrane takođe proizvode jedinjenja koja telo teško razlaže, što može doprineti upali i oksidativnom stresu u digestivnom sistemu.

Slatka pića

"Konzumiranje slatkih napitaka nema zdravstvene koristi, a to uključuje i voćne sokove, ako se sa njima pretera. Višak šećera je povezan sa povećanjem telesne težine, faktorom rizika za mnoge bolesti. To takođe može uticati na zdravlje vašeg crevnog mikrobioma", upozorava dr Sami, koji potpuno izbegava gazirana pića, bilo sa šećerom ili bez šećera.

Gotova jela

A na kraju ove liste su gotova jela. Obično su to ultraobrađeni obroci koji sadrže dosta dodatog šećera, masti, soli, kao i mnoge druge hemikalije, konzervanse i emulgatore, a povezuju se sa metaboličkim promenama i lošijim zdravstvenim stanjem.

"Mogu da sadrže visoke nivoe rafinisanih ugljenih hidrata, zasićenih masti, soli i hemijskih aditiva. Često im nedostaju dijetalna vlakna, dobri izvori proteina i zdravih masti. Ishrana zasnovana na ultraprerađenoj hrani povezana je sa brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog creva, depresiju, astmu i rak", zaključio je on za Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: