"Srbin češće odveze auto na proveru ulja nego što ode kod zubara" VIDEO

Tek svaki treći Srbin redovno dolazi na stomatološke preglede. Da je činjenica da smo mi narod koji nerado ide kod stomatologa i da nam je potrebno malo više motivacije da bi brinuli o zdravlju svojih usta i zuba, estetici i osmehu, smatra prof. dr Miodrag Šćepanović, stomatolog, a pravilo je da bi zubi morali da se kontrolišu bar dva puta godišnje.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 28.05.2021.

16:36

Foto: Printskrin/Prva TV

"Siguran sam da čovek češće odveze auto na proveru motora i ulja pre nego što sopstvene zube pregleda", dodaje njegov kolega doktor specijalista Igor Ristić.

Zubni tehničar Laslo Svoboda isto tako kaže da bi njegov radni dan drugačije izgledao da posao radi u Švedskoj i da ovde popravlja sve i svašta, da im se javljaju ljudi sa ozbiljnim promenama na zubima, a da očekuju "estetsko čudo".

Beljenje zuba je dosta tražena usluga, ali profesor Šćepanović upozorava da ima dosta oglasa gde se ova usluga nudi po frizerskim salonima i tržnim centrima.

"Beljenje zuba nije naivna procedura. Nestručno beljenje zuba može dovesti do oštećenja gleđi, do trajnog prebojavanja zuba, do osetljivosti i propadanja samog zuba. Takođe, duže nelečeni zub dovodi najpre do zapaljenskog procesa iznad korena zuba i može da se stvori fokalna infekija koja daje posledice na različite organe u ljudskom telu, može da dovede čak i do srčanih i bubrežnih problema. Nije šala, mogu se razviti ozbiljno infekcije koje se onda moraju rešavati ili hirurškim putem ili uzimanjem lekova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: