Rešite se hrkanja!

Verovatno znate barem jednu osobu koja ima problema sa hrkanjem. To može biti vaš roditelj/roditelji, baka/deka, muž/žena. Nekima je hrkanje povod sa šalu i zbijanje viceva na tuđi račun, ali zapravo može biti simptom veoma ozbiljnog poremećaja pod nazivom opstruktivna apnea tokom spavanja.

Foto: porah, www.sxc.hu

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

23:57

Default images

Ukoliko je reč o tom poremećaju, nema mesta smehu – osoba koja hrče mora se obratiti specijalisti za spavanje i naučiti da zaustavi hrkanje. Za sve ostale vidove hrkanja lek može biti veoma jednostavan.

Šta je hrkanje?

Hrkanje je zvuk koji proizvodi nos prilikom udisanja vazduha u snu, koji izaziva vibracije nepca i uvule (resice između usne duplje i ždrela).
Reč apnea znači odsustvo disanja, a muškarci su njime češće pogođeni nego žene.

Lečenje hrkanja

Prilikom lečenja hrkanja bez obzira na to da li je uzrokovano apneom ili ne, potrebno je istovremeno pristupiti rešavanju sedam zdravstvenih problema.

Faktori načina života

Stiče se utisak da je hrkanje povezano sa celokupnom Zapadnom kulturom. Rizik za dobijanje apnee u toku spavanja povećava se pod uticajem dole pobrojanih faktora, a lečenje zahteva njihovo potpuno eliminisanje. U nekim slučajevima, to može čak u potpunosti rešiti problem hrkanja.

Gojaznost

Ekstremna gojaznost vezana je za preterano sedenje, previše hrane ili zdravstvene probleme, poput poremećaja rada tiroidne žlezde.
Supružnici neizbežno primete da što je njihov partner deblji, to je njegovo hrkanje glasnije. Ipak, kod većine pacijenata, smanjenje telesne mase je dovoljno za rešavanje problema hrkanja.

Pušenje

Pušenje ima nebrojeno mnogo negativnih efekata na telo. Većina obolelih od apnee ima prepreke u disajnim putevima uzrokovane pušenjem: naticanje mukoznih membrana u nosu i tkiva unutar grla i blokiranje kapilara unutar pluća.
Zbog toga, dodajte hrkanje na listu stvari zbog kojih bi trebalo da ostavite pušenje.

Alkohol

Delimična blokada disajnih puteva je direktni uzročnik hrkanja, a totalni kolaps istih je direktni uzročnik apnee.

Alkohol je zapravo taj koji dovodi do ovih poremećaja tako što opušta dušnik tokom sna i doprinosi razvoju bolesti.

Organizacija spavanja

Postoje dva perioda u toku spavanja u toku kojih se hrkanje i nestabilno disanje najčešće događaju.

To je prva faza sna, koja se događa kada osoba tek zaspi, ali i još mnogo puta tokom noći ako je san “plitak”. Takođe, dešava se u REM fazi sna, kada osoba sanja.

Ako pacijent ima vrlo neredovan san, to može razviti vrlo značajne poremećaje disanja tokom spavanja.

Vrlo je jednostavno: nestabilno spavanje, vodi ka nestabilnom disanju. Zato, sve što treba da uradite je da regulišete ritam spavanja od makar 7,5 sati dnevno. Nekad je to dovoljno da suzbije problem hrkanja.

Medicinski problemi

Bilo šta što uzrokuje blokiranje nosa, grla ili pluća potencijalno igra ulogu u razvoju apnee.

Nazalni problemi uključuju alergije na alergene iz vazduha, poput životinjske dlake.

Faktori koji mogu blokirati grlo uključuju naticanje krajnika, masno tkivo, i ponekad širenje tkiva u zadnjem delu grla. U ovakvim slučajevima, operacija uklanjanja suvišnog tkiva može biti jedino pravo rešenje.

Hrkanje može biti simptom dijabetesa ili neregularnog rada tiroidne žlezde.

Život pre operacije

Ako ste redovan hrkač i vaš partner/partnerka ne može da spava zbog toga, pažljivo analizirajte vaš stil življenja. Ispravite loše navike i više vežbajte.

Ako i posle svega nastavite da hrčete, savetujemo vam da posetite otorinolaringologa. Neka vam operacija bude poslednja opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: