Nije kasno da ispravite ravna stopala, evo i kako

Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ravni tabani kod odraslih nastaju zbog gubitka čvrstine i elastičnosti svoda stopala. Ovaj deformitet može da bude uzrok pojave bolova prilikom dugotrajnog stajanja kao i hodanja i zato bi ga trebalo lečiti.

"Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem, iako se sam deformitet ne može popraviti", kaže Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica".

"Ukoliko su ravna stopala posledica reumatoidnog artritisa, prekomerne gojaznosti, nekih neuroloških bolesti ili šećerne bolesti, u tom slučaju bi trebalo da se leči osnovni uzrok, svakako uz odgovarajuće uloške", ističe on.

Za sprečavanje spuštanja svoda stopala savetuju se i vežbe jačanja i istezanja mišića potkolenice i stopala.

"Ove vežbe pomažu u sprečavanju napredovanja deformiteta i u isto vreme smanjuju tegobe. Za određivanje vrste i intenziteta vežbi potrebno je najpre se posavetovati sa stručnjakom za tu oblast", objašnjava Slavković.

Ispravljanje ravnih tabana u velikoj meri otklanja tegobe i utiče na veću pokretljivost i bolju funkcionalnost. U isto vreme, kako kaže dr Slavković, sprečavaju se osovinski poremećaji skočnog zgloba i kolena, kao i deformiteti prednjeg dela stopala i pete. Takođe, umanjuje se mogućnost pojave žuljeva koji mogu da postanu problematični i prerastu u hronične poremećaje.

"Bez obzira na to da li ravna stopala uzrokuju tegobe ili se normalno funkcioniše, trebalo bi da se nose ulošci. Osim toga, u slučaju ovog deformiteta, vrlo je važno i regulisati povećanu telesnu težinu", zaključuje ortoped.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.