Potvrđen prvi slučaj gripa u Srbiji

Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", potvrdila je prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A na teritoriji Republike Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/Wavebreakmedia
Foto: depositphoto/Wavebreakmedia

U brisu ždrela i nosa, molekularnom tehnikom potvrđeno je prisustvo virusa, kao i prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine je očekivana, navodi se u saopštenju.

Najefikasnija mera prevencije u sprečavanju infekcije virusom gripa je vakcinancija.

Preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, nevedeno je u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa, piše u saopštenju Instituta "Dr Milan Jovanović Batut". Kod svakog pogoršanja simptoma neophodno je odmah obratiti se lekaru.

strana 1 od 3 idi na stranu